Prve pukotine u lijevoj koaliciji?

Vijesti 06. ožu 202414:33 3 komentara
Tomislav Miletic/PIXSELL

Još se svi čelnici oporbenih stranaka ljevice i centra u utorak navečer nisu razišli sa sastanka koji se održao u sjedištu SDP-a na Iblerovu trgu, gdje je dogovoren zajednički izlazak na izbore, a iz IDS-a su već počele stizati obavijesti da slika i nije baš onakva kakva je odaslana nakon sastanka.

“Ovdje je deset političkih stranaka ljevice i centra koje u potpunosti razumiju u kakvom se trenutku Hrvatska sada nalazi, koje potpuno razumiju u kojem smjeru HDZ gura Hrvatsku. I upravo zato što znamo da Hrvatska može bolje, što znamo da Hrvatska mora bolje, danas smo nakon razgovora dogovorili da ćemo na ovim izborima koji su pred nama nastupiti zajedno2, izjavio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin dok su uz njega stajali čelnici stranaka Fokus (Davor Nađi), IDS (Dalibor Paus), PGS (Darijo Vasilić), Reformisti (Radimir Čačić), Centar (Ivica Puljak), Radnička fronta (Denis Geto), Stranka s imenom i prezimenom (Dalija Orešković), Glas (Anka Mrak Taritaš) te HSS (Krešo Beljak).

Nitko od njih, dok su bili uključeni mikrofoni i kamere, nije ništa dodao niti oduzeo Grbinovoj izjavi, nego je sve ostalo na tome da je dogovoreno kako će u šest izbornih jedinica ljevica izaći u dva bloka – Možemo! u jednome, a u drugome SDP u koaliciji s ostalim strankama, dok u preostale četiri izborne jedinice svi zajedno u jednome bloku, s tim da će se modaliteti dogovoriti naknadno.

Međutim, Grbinova izjava nije dobro sjela IDS-ovcima u Istri, koji su je pratili na televiziji, piše Jutarnji list pa je i prije nego što je predsjednik IDS-a Dalibor Paus sjeo u automobil i krenuo put Istre razaslana obavijest da u 8. izbornoj jedinici (obuhvaća Istru, Rijeku i Kvarner) stranke ljevice i centra idu u tri bloka. Jedan je Možemo!, drugi SDP, a treći blok čini koalicija u kojoj su IDS, PGS, Fokus i Reformisti.

O tome je Paus govorio Hini prije sastanka čelnika deset stranaka na Iblerovu trgu, pozivajući se na odluku Predsjedništva IDS-a te je još sugerirao da bi, osim u 8. izbornoj jedinici, u još njih pet bilo oportuno izaći na izbore u tri bloka “kako bi se prevladali animoziteti između pojedinih stranaka”. Predsjednik IDS-a je rekao i da je predsjednika SDP-a Peđu Grbina prije obavijestio da IDS neće izaći na izbore na listi s SDP-om.

Tijekom sastanka, kažu nam insajderi, Paus nije na tome inzistirao, nego je iskazao dvojbu o tome može li se u Istri bolji rezultat dobiti ako idu s SDP-om ili odvojeno. Ali je, kažu, iznio čvrst stav da treba maknuti HDZ s vlasti, da će IDS doprinijeti zajedničkom nastupu oporbenih stranaka, kao i da je spreman sudjelovati u Vladi koju bi formirale stranke ljevice i centra.

Međutim, nakon sastanka, IDS-ovcima je uši zaparao samo dio Grbinove izjave koji govori o dogovoru da će se zajednički nastupiti na izborima, a drugi je dio izjave, onaj u kojemu navodi da slijede razgovori o modalitetima, što neće komentirati dok se razgovori ne završe, ostao po strani. Zbog toga je među IDS-ovcima u utorak navečer zavladao nemir i bojazan što je to Paus uime stranke dogovorio u Zagrebu.

“Svi koji su došli na sastanak u SDP, nastoje dogovor koji je postignut uokviriti na način koji im najviše ide u prilog. Rečeno je da se ide zajedno na izbore, a da ćemo modalitete dogovoriti. Jasne su jedino 4., 5., 7. i 9. izborna jedinica, gdje ćemo ići svi zajedno, uključujući Možemo!, jer smo tamo najslabiji i logično je da idemo na SDP-ovu listu”, kaže sudionik sastanka Jutarnjem listu.

Izvori iz Istre, pak, objašnjavaju da je predizborna koalicija s SDP-om članovima i simpatizerima IDS-a zalogaj koji ne mogu progutati jer, osim ranijih animoziteta između ove dvije stranke koji postoji na lokalnoj razini, IDS-ovci navode kako su SDP-ove organizacije u Istri zapuštene i de facto bi odrađivali kampanju za njih.

Izvori iz IDS-a također ističu da im je prednost izlaska na izbore bez SDP-a mogućnost da oni na svoju listu stave i Socijaldemokrate koji su isključeni iz svih kombinacija, zatim Uniju Kvarnera, Istarsku stranku umirovljenika, a možda i još koju manju stranku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare