Pula izjednačuje plaće zaposlenika u vrtićima s onima u osnovnim školama

Vijesti 08. kol 202414:06 0 komentara
N1

Sporazum između Grada Pule te Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije kojem je cilj povećanje plaća radnika dječjih vrtića čiji je osnivač Grad Pula, potpisan je u četvrtak u Komunalnoj palači.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić tom je prigodom istaknuo kako će u sljedećih godinu i pol dana plaće rasti te da usklađivanje sa Zakonom nikada nije bilo upitno.

„Ova tema je vrlo važna jer pokazuje smjer u kojem ova gradska vlast želi ići, a to je potpuno usklađenje plaća radnika dječjih vrtića s plaćama javnih službenika i namještenika zaposlenih u osnovnom školstvu, odnosno usklađivanje sa zakonom. Konkretno, plaće će rasti od 20 do 40 posto ovisno o radnom mjestu”, rekao je gradonačelnik Zoričić. Dodao je da mu je drago kako u Gradu ulažu u vrtiće i poboljšavaju njihov status jer ono što su naslijedili ‘bio je nered i stanje kakvog se svi trebaju sramiti’.

Predsjednik SIKD-a Rajko Kutlača naglasio je da sporazum omogućava izjednačavanje plaća s djelatnicima u osnovnim školama, što je, smatra on “zakonska obaveza poslodavca”.

“Za neka radna mjesta te plaće bit će i veće. To već dugo nastojimo ostvariti i mislim da smo to sada uspjeli, s jednim izuzetno sindikalnim, radničkim i svjesnim ponašanjem i upornošću radnika, korisnika dječjih vrtića i građana”, rekao je Kutlača.

Dodao je i kako je proces usklađivanja plaća trajao dugo, ali da je zahvaljujući partnerskom odnosu Grada Pule i gradonačelnika Zoričića taj postupak napokon priveden kraju. U prilog tomu naveo je kako se 85 posto članova izrazilo pozitivno o prijedlogu gradske uprave.

Na potpisivanju sporazuma sudjelovala je i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Ivana Sokolov koja je zahvalila svim radnicima vrtića na strpljenju prilikom pronalaska modaliteta za usklađenje plaća te da povećanje od 15 posto slijedi već od 1. rujna 2024. godine, dok samo ove godine ukupno povećanje iznosi 30 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!