Tajne snimke Bandićevog suradnika: “Dođite vi k meni na kavicu, sve ćemo riješiti. To su sve igre i igrice”

Crna kronika 25. lip 202414:00 1 komentar
Luka Stanzl/PIXSELL

Tajno snimljeni razgovori Roberta Ljutića, nekadašnjeg bliskog suradnika gradonačelnika Zagreba Milana Bandića ponovno se reproduciraju u sudnici Županijskog suda u Zagrebu. Na snimkama se može čuti kako Ljutić sređuje razna plaćanja u ime grada, dogovara zapošljavanja i obećaje financijske potpore.

Ljutić je bio dugogodišnji Bandićev osobni čuvar, a neko vrijeme formalno je bio zaposlen u uredu gradonačelnika kao stručni savjetnik za odnose s građanima. Optužnicu koja je podignuta još 2018. dočekao je na poziciji koordinatora Sektora za komunalno i prometno redarstvo.

USKOK mu na teret stavlja zlouporabe koje datiraju još na početak 2013. godine, a raskrinkane su 2016. kada je protiv Ljutića otvorena istraga.

Detalji USKOK-ove optužnice

Prema optužnici, novac je izvlačen preko Zajednice folklornog amaterizma Grada Zagreba (ZAFAZ) kojoj je na čelu Drago Topolovec. Naime, ta zajednica, što je Ljutić kao zaposlenik grada znao, dobivala je značajna sredstva iz gradskog proračuna. Zato je sa Sanjom Bančević Medenicom, vlasnicom tvrtke Tvornica događaja, koja organizira brojne manifestacije u Zagrebu, a Ljutić joj je navodno stvarni vlasnik, odlučio dio tih sredstava iskoristiti za vlastiti biznis. USKOK navodi da je ZAFAZ samo služio kao paravan za isplate prema ‘Tvornici događaja’, navedeno je u optužnici.

Evo kako je, prema optužnici, izgledalo izvlačenje novca u koje je bio upleten Bandićev suradnik. Sanja Bančević Medenica ispostavljala je ZAFAZ-u račune za usluge koje njezina i Ljutićeva tvrtka uopće nije odradila, a Topolovec je odobravao sva plaćanja za Tvornicu događaja. To su Medenica i Topolovec već i priznali na sudu.

Koliko je novca izvučeno?

Prvi čovjek ZAFAZ-a podmirivao je tako i brojne druge račune koji su stizali iz Tvornice događaja, a toj tvrtki su ih pak ispostavljale firme s kojima je navodno poslovno surađivala. Svi računi su bili lažni te su se zbog toga troje vlasnika privatnih poduzeća našli pod ovom istragom.

Novac su Ljutić i Sanja Bančević Medenica, prema tvrdnjama USKOK-a, izvlačili i iz same Tvornice događaja, dok su jednoj tvrtki koja je također uvučena u ovaj lanac nezakonitih isplata, obećano da bez plaćanja zakupnine koristi dva štanda na manifestaciji Adventski štiklec.

U pitanju je iznos od najmanje 50 tisuća kuna za koji je poslovnom partneru Bandićeva suradnika omogućeno da koristi jednu ugostiteljsku i jednu trgovačku kućicu na tom dijelu božićnog sajma u Zagrebu. Zauzvrat je Tvornica događaja trebala dobiti kontakt s tvrtkom preko koje bi se nastavili plaćati fiktivni računi. Na ovaj način Ljutić i Sanja Bančević Medenica nezakonito su zaradili najmanje 440 tisuća kuna, dok je udruga ZAFAZ oštećena za najmanje 53.200 kuna, navodi USKOK.

Ljutić i dalje sve negira

Ljutić je sada na optuženičkoj klupi ostao sam, jer su i Topolovec i Sanja Bančević Medenica priznali krivnju i nagodili se s USKOK-om.

Sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu ponovno preslušava tajno snimljene Ljutićeve razgovore i čita poruke iz njegovog mobitela, jer u ranijem tijeku postupka nije bilo transkripata. Sada se provjerava je li ono što je navedeno u transkriptima identično kao na samim snimkama.

“Da li imaš kakvu firmu da nas skromno financijski pomogne? Cvita”, jedna je od danas pročitanih poruka. U nastavku se može čuti kako taj isti Cvita, odnosno Nenad Cvitković iz udruge Centar HePi povjerava Ljutiću da mu je ”žao što se nije više nakrao” i kako ”nema više što krasti”, na što mu Ljutić poručuje ”stigneš, stigneš, polako”.

“Ulovit ću ja Milana”

“Pa taj Bandić nema pojma o ničemu… Samo žderu, piju i putuju… Ulovit ću ja Milana, gdje su kamere”, komentira Cvitković nezadovoljan jer je njegovoj udruzi odobreno 20 od traženih 45 tisuća kuna.

S Ljutićem je komentirao i izglasavanje rebalansa proračuna.

“Znači idemo s HDZ-om”, komentira Cvitković i ističe kako ga je grad izvarao zbog čega se osjeća kao idiot. Ljutić jednom od sugovornika koji ima dug od Grada Zagreba poručio: “Dođite vi k meni na kavicu, sve ćemo riješiti. To su sve igre i igrice”.

Sumnjiva zapošljavanja?

Iako mu se na teret ne stavljaju malverzacije kod zapošljavanja u gradskoj upravi, Ljutić sa svojim sugovornicima raspravlja i o tome. Snimljen je kako jednoj ženi govori da će potražiti posao za njoj blisku osobu.

“Ti samo nađi što se ukaže”, poručuje mu sugovornica. Idući sugovornik žali mu se da njegov prijatelj nije dobio povratnu informaciju o natječaju za vozača.

“Nek’ on dođe do mene u ponedjeljak pa ćemo vidjeti, možda je poništen natječaj”, uzvraća Ljutić i dodaje: “Moramo čekati da se šef vrati. Pravna služba se glupira”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare