SDP-ova zastupnica koja je tražila 760 eura za hotel smatra da je žrtva napada medija

Vijesti 21. lip 202422:35 0 komentara

Manje od 60 kilometara puta, udaljenost koja na Zapadu spada u kraće dnevne migracije, prevelika je udaljenost za SDP-ovu saborsku zastupnicu i gradonačelnicu Zlatara Jasenku Auguštan-Pentek pa je, nakon razmišljanja u hotelu koji su platili porezni obveznici, zaključila da bi joj dobro došao stan u Zagrebu, naravno, na trošak građana. HDZ-ovci i DP-ovci čude se takvom postupku, dok je stranački kolege brane jer samo koristi svoje pravo. A to pravo će za zastupnike koji nisu iz Zagreba postati još skuplje jer su cijene najma stanova u metropoli porasle.

Udaljenost od 55 kilometara, odnosno sat vremena vožnje, za SDP-ovu saborsku zastupnicu Jasenku Auguštan-Pentek je toliko velika da od Sabora traži da joj financira stan u Zagrebu.

Potez gradonačelnice Zlatara naišao je na osudu saborskih zastupnika Josipa Dabre i Marije Vučković:

“To treba osuditi jer govori o osobama koje troše državni novac, novac poreznih obveznika. 60 kilometara od Zagreba, to netko odvozi biciklom svaki dan.”

“Ja sam radila šest i pol godina u Dubrovniku, koji je stotinjak kilometara udaljen od Ploča u kojima sam živjela i u koje sam se vraćala kući na dnevnoj bazi.”

A dok je razmišljala treba li joj stan ili putni troškovi, Auguštan-Pentek je od Sabora zatražila da joj plati četiri noćenja u hotelu za ukupno 760 eura.

Svoju odluku nije htjela objasniti pred kamerama, ali je na Facebooku poručila da je žrtva napada medija i da prema pravilniku svi koji žive dalje od 50 kilometara od Sabora imaju pravo na stan ili nadoknadu troškova.

N1

Njezin šef, koji je svojedobno uzimao naknadu za odvojeni život, iako je živio s obitelji u Zagrebu, kaže, o moralu neće, no saborska zastupnica zakon ne krši.

“Moraš doći od točke A do točke B. To uz ovakav promet koji imamo ovdje nekad postaje nemoguće. I ja neću uređivati život nikome, svatko zna na koji način može lakše funkcionirati. Ako govorimo o financijskom aspektu, ta naknada za prijevoz onih između 50 i 150 km je otprilike istog iznosa kao i mjesečna najamnina stana”, izjavio je šef SDP-a Peđa Grbin.

Saborske službe još rade na evidenciji saborskih zastupnika koji u ovom mandatu ostvaruju pravo na subvenciju najma. Taj podatak čeka i ministar državne imovine kako bi znao koliko državnih stanova treba.

“Još uvijek s njima definiramo mogućnost da im država unutar svojih poslovnih prostora osigura stambeni prostor. Ako ne, onda, jasno, prema uredbi koja je definirana, oni mogu biti i u privatnim stanovima do određenog iznosa, a mislim da ćemo to propisati”, kazao je ministar Bačić.

A u novom propisu bit će nove cijene jer je inflacija ostavila traga i na dužnosničkim privilegijama.

Tako će cijene subvencija najamnine s 330 eura porasti na 600 eura, jednako kao i putni troškovi za zastupnike koji žive od 50 do 150 kilometara od Zagreba.

“Ti troškovi pokrivaju se i mnogim drugim zastupnicima pa se to nije propitivalo”, kaže Dalija Orešković, koja je na SDP-ovoj listi ušla u Sabor.

No, “privilegije su pravo, ne i obveza”, tvrdi ministar iz 109 kilometara od Zagreba udaljene Novske, Marin Piletić.

Član Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić kaže – jedini trošak koji radi državi je njegova saborska plaća: “Cijeli protekli mandat, a tako će biti i ovaj mandat, u naknadama kao izaslanik ili bilo gdje stoji nula. Apsolutno ni jednu lipu nisam uzeo ni od Sabora, ni od države, osim svoje plaće koja me pripada za svoj rad. Masa ljudi radnika vjerojatno iz Zlatara rade u Zagrebu i svaki dan putuju.”

Mostovac Miro Bulj kaže da stanovi nisu potrebni: “Ja bih bio zadovoljan da se može ovdje negdje u Saboru prenoćiti.”

Zakon je jasan – svi koji žive udaljenije od 50 kilometara od Zagreba pravo na stan imaju. No, pitanje je kakva se poruka šalje ako se ta privilegija o kojoj ostali radnici mogu samo sanjati koristi doslovno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!