Smije li se maloljetnicima slati poziv za upis u vojnu evidenciju? Evo što kaže pravobraniteljica

Davor Javorovic/PIXSELL

Od 18. ožujka do 17. svibnja provodi se uvođenje vojnih obveznika u vojnu evidenciju i odnosi se na sve muške hrvatske državljane koji u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina i imaju prebivalište na području Hrvatske. No, to je izazvalo određene prijepore.

Konkretnije, postavlja se pitanje je li u skladu sa zakonskom regulativom da Ministarstvo obrane (MORH) pozive šalje maloljetnicima, a ne njihovim zakonskim zastupnicima, što su najčešće roditelji.

Prenosimo odgovor pravobraniteljice u cijelosti:

“Odaziv na poziv za upis u vojnu evidenciju obveza je svih hrvatskih državljana, muških osoba koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina. Navedena obveza, definirana Zakonom o obrani, u skladu je s Ustavom RH koji propisuje vojnu obvezu i dužnost obrane Republike Hrvatske svih za to sposobnih državljana, pod uvjetima određenim zakonom. S druge strane, Konvencija o pravima djeteta u članku 38. propisuje obvezu država stranaka da se suzdrže od novačenja osoba mlađih od 15 godina u svoje oružane postrojbe. Pri novačenju osoba koje su navršile 15 godina, ali su mlađe od 18 godina, države stranke trebaju nastojati dati prednost najstarijima.

Prema članku 47. Ustava Republike Hrvatske vojna obveza i obrana Republike Hrvatske dužnost je svih za to sposobnih državljana. Sukladno Zakonu o obrani (Narodne novine, 73/13, 75/15, 27/16, 110/17, 30/18-Odluka Ustavnog suda RH, 70/19) državljani Republike Hrvatske imaju dužnosti i prava sudjelovati u obrani na organiziran način u skladu s odredbama Zakona. Prema članku 20. Zakona o obrani vojna obveza nastaje u kalendarskoj godini u kojoj državljanin Republike Hrvatske navršava 18 godina života. Upis u vojnu evidenciju obvezan je za sve hrvatske državljane – muške osobe koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina.

Slijedom navedenog, Ministarstvo obrane objavilo je u ožujku ove godine da će se u periodu od ožujka do svibnja 2024. godine provesti redovno obvezno godišnje uvođenje u vojnu evidenciju vojnih obveznika na području Republike Hrvatske. U svojoj objavi naveli su da je upis u vojnu evidenciju obvezan sukladno Zakonu o obrani za sve hrvatske državljane, muške osobe koje u ovoj godini navršavaju 18 godina, odnosno za mladiće koji su rođeni 2006. godine.

Sukladno Zakonu o civilnoj službi (Narodne novine, 25/03) nadležni ured za obranu dužan je novaka prilikom upisa u vojnu evidenciju pisanim putem cjelovito upoznati s njegovim ustavnim i zakonskim pravima da može na temelju prigovora savjesti podnijeti zahtjev za civilnu službu.

Zaključno, ne nalazimo da navedeno postupanje MORH-a ugrožava najbolji interes gotovo punoljetnih dječaka.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!