Suđenje međimurskom županu zapelo na startu. Evo kakav je manevar izveo i dobio još vremena

Crna kronika 09. ruj 202411:00 0 komentara
Davor Puklavec/PIXSELL

Suđenje međimurskom županu Matiji Posavcu optuženom za trgovanje utjecajem i primanje mita zapelo je na samom početku.

Njegova obrana zatražila je da se od Mandatno-imunitetnog povjerenstva Hrvatskog Sabora provjeri ima li Posavec zastupnički imunitet koji ga štiti od kaznenog progona. Posavec je u svibnju ove godine ponovno izabran u Sabor, ali je mandat stavio u mirovanje i ima zamjenu u saborskim klupama. Mijenja ga Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega.

Ima li Posavec imunitet?

“Matija Posavec može u bilo kojem trenutku aktivirati svoj saborski mandat i onda će imati imunitet, što će biti zapreka vođenju ovog postupka”, kazao je Posavčev odvjetnik Alan Kubat.

Predstavnica USKOK-a ustvrdila je kako za preispitivanjem imuniteta Matije Posavca u ovom trenutku nema potrebe jer on nije saborski zastupnik.

Na kraju je sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu odlučilo provjeriti štiti li Posavca od kaznenog progona i saborski mandat u mirovanju.

Sud želi riješiti dvojbu

“Budući da nismo sigurni ima li Matija Posavec imunitet ili ne zatražit ćemo od Mandatno-imunitetnog povjerenstva pojašnjenje, te nakon toga zakazati nastavak suđenja”, objasnio je odluku sudskog vijeća sudac Mladen Žeravica.

Poznato je da je Matija Posavec bio uhićen u rujnu 2021., no nakon toga ponovno je pobijedio na izborima za župana, te na posljednjim parlamentarnim izborima osvojio zastupnički mandat.

USKOK-ova optužnica

Osim Posavca optuženi su i Josip Kobal, član upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Međimurske županije te Milorad Novković, sada već bivši pročelnik Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Međimurske županije.

USKOK tvrdi da je od početka svibnja do početka srpnja 2021. Posavec na Kobalov zahtjev napravio sve kako bi mu osigurao mjesto u upravnom vijeću Županijske uprave za ceste Međimurske županije, za što je prethodno, vjeruju istražitelji, uzeo i 10 tisuća kuna mita. Kobal se, prema tvrdnjama USKOK-a, obratio Posavcu jer je ovaj kao višegodišnji župan ima veliki utjecaj na donošenje odluka Skupštine županije i njezinih radnih tijela. Iskoristio je, stoji u optužnici, vrijeme tijekom predizborne kampanje te je tražio od Posavca da se, ako pobjedi, založi za njega.

Tako je i bilo, navodi se dalje u optužnici jer je Posavec iskoristio činjenicu da su njegovi vijećnici imali apsolutnu većinu u županijskoj skupštini te je predložio popis kandidata za upravno vijeće ŽUC-a na kojem je bio i Kobal.

Sumnjivo zapošljavanje

Nešto ranije, tijekom travnja 2021. godine, Posavec je, stoji u optužnici, tražio Novkovića da u Odsjeku za imovinskopravne poslove zaposli nećakinju njegove poznanice.

Radilo se o radnom mjestu koje bi bilo adekvatno njezinoj stručnoj spremi sveučilišnog ili stručnog prvostupnika javne uprave i za koje se ne traži radno iskustvo na odgovarajućim poslovima, no, USKOK primjećuje da da postojećim Pravilnikom o unutarnjem redu upravnih tijela u tom Odsjeku nije sistematizirano nijedno takvo radno mjesto.

Zato, stoji u optužnici, Novković mijenja pravilnik i prilagođava ga Posavčevoj kandidatkinji. Raspisuje natječaj, daje djevojci pitanja za testiranje i na kraju ju zapošljava, rekonstruirao je USKOK. Ključni dokazi protiv Posavca su tajne snimke njegovih razgovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!