Snimljeni razgovori i tajni sastanci otkrivaju nove detalje iz afere u Ini teške 160 milijuna eura

Crna kronika 14. ruj 202409:08 0 komentara
Damir Škugor u pratnji odvjetnika na izlasku iz istražnog zatvora/Robert Anic/PIXSELL

U optužnici što je podignuta protiv Damira Škugora, bivšeg direktora u Ini i ostalih optuženih za štetu od oko 160 milijuna eura citirani su i tajno snimljeni razgovori aktera ovog slučaja. Po nalogu suda policija ih je pratila u finišu operacije uhićenja.

Uz Škugora USKOK je optužnicu podigao i protiv njegova oca Dane Škugora, te Gorana Husića koji mu je bio poslovni partner, bivšeg predsjednika Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josipa Šurjaka, bivše direktorice Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić, direktora tvrtke EVN Croatia Plin Vlade Mandića i bivšeg rukovoditelj Prodaje plina i energije Ine Stjepana Leke, koji je bio Škugorov zamjenik.

Tajni sastanci

Tereti ih se da su plin koji su kupovali od Ine prodavali po deseterostrukoj cijeni i time počinili niz kaznenih djela – od zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u tom nedjelu i pranja novca.

Istražitelji su snimili brojne sastanke Škugora i Husića. U optužnici se analizira neobično vrijeme tih sastanaka – između pet i šest sati ujutro. Od 21. ožujka 2022. do 24. kolovoza 2022. samo prema podacima o plaćenim parkirnim kartama Škugor i Husić susreli su se najmanje 22 puta, navodi se u optužnici.

Prema tajnom nadzoru, njih dvojica su se sastala i 1. srpnja 2022., te se zadržala u razgovoru oko dva sata.

Poruke s WhatsAppa

U njihovoj WhatsApp komunikaciji osim dogovora oko plinskog poslovanja, pronađene su i poruke iz kojih se vide Škugorovi budući poslovni planovi – među ostalim da postane predsjednik Uprave HEP-a u 2022. godini.

S Josipom Šurjakom Škugor i Husić sastali su se 18. srpnja 2022., a policijska pratnja primijetila je da je Škugor, očito iz opreza ostavio mobitel u automobilu. No, dan kasnije, s računa Husićeve firme koja je također obuhvaćena optužnicom na Šurjakov račun prebačeno je nešto više od 40 milijuna kuna.

Nedugo nakon toga cijela skupina je uhićena.

Uoči finalizacije policijske operacije Šurjak i Husić snimljeni su kako razgovaraju o upitima novinara što ih je Šurjak dobio zbog poslovanja s plinom tvrtke OMS-Upravljanje.

U tom razgovoru Husić navodi da je on takve upite i probleme očekivao puno ranije, na što Šurjak uzvraća: “da …jer njima se ovo što mi zarađujemo to njima tamo …fali”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!