“Talačka situacija” u školi u centru Zagreba: Pred učionicu došao nasilni učenik. Pozvana je policija

Crna kronika 16. svi 202413:52 0 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Ozbiljna situacija dogodila se jutros u osnovnoj školi u centru Zagreba gdje su se učiteljica i učenici zaključali u razred pred koji je došao nasilni dječak s roditeljima. Dječak je prije par mjeseci izdvojen iz razreda upravo zbog nasilja prema drugim učenicima, no roditelji inzistiraju da se vrati u isti razred. Jutros je sve opet eskaliralo.

Policijska uprava zagrebačka potvrdila je za N1 da su jutros pozvani na intervenciju u jednu osnovnu školu u centru Zagreba.

“Kada su našli službenici stigli nisu utvrdili elemente ni kaznenog ni prekršajnog djela”, rekli su nam u PU zagrebačkoj.

Što se događa u školi?

Prema riječima odvjetnice Ane Marije Vegar koja zastupa dio roditelja u toj školi, jutros je došlo do incidenta koji je nalikovao talačkoj situaciji. Kada se dječak s roditeljima pojavio pred razredom, uplašena učiteljica i njegovi bivši kolege iz razreda nisu mu dopustili da uđe u učionicu.

Dječakovi roditelji su inzistirali da uđe u razred, pa je situacija eskalirala. Zbog toga je pozvana policija, koja, kako nam kažu, nije utvrdila nikakvo kršenje zakona.
Ovo je, kako nam je rekla odvjetnica Vegar već treći put da se u školu poziva policija zbog ovog istog dječaka i njegovih roditelja. Dječak je prije par mjeseci izdvojen iz razreda, te od tada prati online nastavu u kabinetu ravnateljice.

Nitko ne rješava ovu situaciju

“Za svo ovo vrijeme njegova situacija nije riješena. Nije donijeta odluka da se dijete vrati u razred, niti da se premjesti u drugu školu. I on i njegovi roditelji prijete ostaloj djeci, a kako se situacija institucionalno ne rješava problem i dalje egzistira”, rekla nam je odvjetnica dodajući kako su prijetnje već u nekoliko navrata prijavljene policiji.

“Agencija za odgoj i obrazovanje šuti. Jedino je reagirala pravobraniteljica, no ona nema izvršne mehanizme”, rekla nam je odvjetnica.

Opisala nam je kako dječakovi roditelji inzistiraju da se on vrati u razred iz kojeg je izdvojen, što međutim, uvjerena je, nije moguće jer se žrtvu i nasilnika ne smije smjestiti zajedno.

Zašto nadležne institucije šute?

“To dijete viče u pomoć a sustav ne reagira. U školi je čak komunicirao osvetničke namjere prema trojici dječaka”, dodala je. “Ovo predstavlja institucionalno nasilje i nad djecom i nad roditeljima”, zaključuje odvjetnica Vegar.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja tvrde da su danas odmah nakon što su doznali za ovaj događaj kontaktirali ravnateljicu.

“Ona nas je obavijestila o tijeku događanja i poduzetim mjerama. Sigurnost učenika niti u jednom trenutku nije bila ugrožena. Reakcija učiteljice, zaključavanje razreda, bila je preventivna da se spriječe moguće neugodnosti za učenike. Nakon dolaska policije i udaljavanja roditelja iz škole nastava je normalno nastavljena za sve učenike. U kontaktu smo sa školom u pružanju savjetodavne i svake druge pomoći”, poručuju.

Upit smo poslali i Agenciji za odgoj i obrazovanje. Njihov odgovor objavit ćemo čim ga dobijemo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!