Tko će voditi SDP nakon Grbina? “Idealno bi bilo da je poput Kennedyja ili Blaira”

Vijesti 19. kol 202419:16 0 komentara

U ponoć počinje teći rok predaje kandidatura za novu čelnicu ili čelnika SDP-a. Aktualni predsjednik Peđa Grbin najavio je da se neće kandidirati, ali su zato svoj ulazak u utrku potvrdili potpredsjednik stranke Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednica stranačkog Foruma žena Sanja Major, načelnik općine Kalnik Mladen Kešer, a iako nije potvrdio, spominje se i makarski gradonačelnik Zoran Paunović.

Za valjanu kandidaturu svi oni morat će prikupiti 500 potpisa ili dobiti podršku tri županijske organizacije, odnosno 30 gradskih i općinskih.

Nazivaju se najjačom oporbenom strankom, ali kako bi taj naziv i opravdali, novi predsjednik ili predsjednica SDP-a morat će pronaći način kako to pretvoriti u stvarnost i vratiti SDP u život.

Svi oni koji o tome razmišljaju, imat će deset dana za odluku hoće li se kandidirati. Dok Siniša Hajdaš Dončić, koji slovi za favorita, već danima ne izlazi u javnost, drugi kandidati su rječitiji. Zasad jedina žena koja pretendira na tu funkciju ima viziju kako to mora izgledati.

“Mora slušati ljude i mora razmišljati o socijaldemokratskoj poziciji koju smo izgubili. Mislim da je to ključno u ovom trenutku”, rekla je Sanja Major pa dodala:

“Moram priznati da sam se malo iznenadila količini tih komentara. Ono što me posebno veseli da mi se javljaju bivši članovi koji su razočarani napustili SDP i voljela bih da ova kampanja zaista nešto učini u tom smislu za promjenu obrazaca u stranci.”

Misli da se SDP mora okrenuti temama koje je zanemario – brizi za radnike, starije osobe, osobe s invaliditetom, žene…

Novi zaokret stranke želi napraviti i Mladen Kešer, inače načelnik općine Kalnik. Sebe opisuje kao radnika koji je dosad puno toga stvorio, kako privatno, tako i politički.

“SDP je jedna velika, moćna stranka, no došlo je do jednog problema, jednog vakuuma gdje su strankom možda, jednim dijelom upravljali ljudi koji se nisu snašli u tom jednom velikom aparatu i vjerujem da će stranka nakon ovih izbora dobiti jednu novu energiju, novi uzlet”, naglasio je Kešer.

Nakon četiri godine Peđe Grbina, vrijeme je da se članstvo SDP-a zapita kakvog vođu želi. Član predsjedništva SDP-a smatra da novi čelnik ili čelnica moraju stranku odvesti korak dalje, a to je prema svrgavanju HDZ-a.

“Bilo bi idealno da je osoba medijski prihvatljiva poput Johna Kennedyja ili Tonyja Blaira, koja je stabilna i konzistentna kroz dugi period, poput Olofa Palmea ili Willy Brandta, međutim, to je ki bi da bi pitanje, to ćemo vidjeti”, mišljenja je član Predsjedništva SDP-a Ivan Račan.

Možda nemaju Kennedyja ili Blaira, ali Račan je uvjeren da imaju kvalitetne ljude koji će u utrku za glavnog šefa. A čeka i pospremanje u vlastitim redovima.

“S jedne strane nas čeka unutastranačko poslagivanje i definitivno da svi mi koji smo unutra vidimo koje organizacijske probleme imamo i koje trebamo stvari promijeniti, ali ne bi bilo dobro da kažemo “Evo sad ćemo se narednih tri ili šest mjeseci baviti sami sobom, pa ćemo vam nakon toga reći što ćemo reći.” SDP ima već sad puno pripremljenih politika”, objašnjava član Odbora SDP-a Mišel Jakšić.

Do 29. kolovoza mogu pristizati kandidature, a nakon što se objavi službeni popis kandidata, kreće kampanja za svaki glas. Nasljednika Peđe Grbina SDP-ovci biraju 14. rujna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!