Tomašević o parkinzima u Zagrebu: Potpuni nered koji sigurno nije slučajan

Vijesti 05. ruj 202414:26 0 komentara
N1/Ivan Hrstić

Održana je 36. sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Na dnevnom redu bilo je i izvješće o radu gradonačelnika Tomislava Tomaševića za prvih šest mjeseci ove godine, kao i njegov prijedlog odluke o ozelenjivanju dvorišta i prijedlog zaključka o 1300 stanova u naselju Novi Jelkovec u Sesvetama. Nakon sjednice Tomašević je stao pred novinare.

Na početku je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec govorila o slučaju zagađanje vode u dječjem vrtiću na Jarunu fekalijama.

“Što se točno dogodilo? U tom vrtiću, kao i svim drugima, redovito provodimo ispitivanja kvalitete vode. Na jednoj od slavina je nađen neki tip bakterije koji automatski znači da se ta voda mora prestati koristiti. Vrtić je nakon toga postupio po svim uputama sanitarne inspekcije. Naručena je cisterna kako nitko ne bi koristio vodu iz slavine, slavina se koristila samo za pranje suđa. Ta slavina je zamijenjena, preventivno su dezinficirani svi izvori vode”, govori Dolenec dodajući da nije bilo ni prigovora roditelja ni bilo kakve opasnosti te da je riječ o potpuno nepotrebnom uzbunjivanju javnosti. Naglasila je da su ravnateljica i zaposlenice postupile u skladu s propisanim protokolima.

“Taj incident je izoliran na sami objekt vrtića i nije povezan s javnom vodoopskrbom”, zaključila je.

Parking

Tomašević kaže kako su u Gradu shvatili da ne postoji evidencija rezerviranih parkirnih mjesta, a za dio njih ne postoje ni rješenja. “Potpuni nered koji sigurno nije slučajan”, kaže. Navodi slučaj kluba iz Veslačke koji je 2010. tražio stotinjak mjesta samo za svoje potrebe, a sljedeći dan su to i dobili. Zbog toga su, kaže, donijeli odluku da sa 6. rujna oduzimaju sva rezervirana mjesta. “Tko ne podnese zahtjev nakon toga, neće ga ni imati. A oni koji podnesu će se razmotriti i svi će plaćati jednako, 560 eura mjesečno”, kaže gradonačenik. Dodaje da će se i mjesta pred veleposlanstvima plaćati mjesta, osim ako Hrvatska u njihovim zemljama ima besplatan parking.

Očito je sve to funcioniralo “na halo”, kaže Tomašević.

“Sada ćemo izlaziti sa svim tim podacima postupno. Moramo utvrditi tko je predao zahtjev do 6. rujna i svako mjesto koje nema zahtjeva i koje netko odbija plaćati će se vratiti građanima”, kaže. Dodaje kako Zagrebparking sigurno nije sam od sebe iscrtao parkirna mjesta nego se sve sigurno radilo prema nalogu bivše gradske vlasti.

Gradonačelnik kaže i kako postoji 5000 povlaštenih karata nego što je parkirnih mjesta u Gradu. Tome također planira stati na kraj, tako što će se produžiti vrijeme naplate parkinga, možda i na cijeli dan. Ne vidi problem u tome jer, kaže, i u drugim europskim metropolama se parking naplaćuje cijeli dan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!