Doznajemo kako je ekipa uhićena u akciji USKOK-a prala novac izvučen utajom poreza

Crna kronika 27. lip 202418:38 1 komentar
Matija Habljak/PIXSELL

Doznajemo nove detalje operacije koju su policija i USKOK danas pokrenuli uhićenjima u Zagrebu, Bjelovaru i Splitu.

Prema prvim informacijama akcijom je obuhvaćeno najmanje sedam osumnjičenih koje se, kako smo već javljali, tereti za utaju poreza i pranje novca.

Utaja poreza

Porez su utajivali preko lanca tvrtki, metodom tzv. nestajućeg trgovca. Riječ je o poznatoj metodi koja godišnje Europskoj uniji napravi štetu od preko sto milijardi eura. Štetu trpe državni proračuni koji ostaju zakinuti za prihode od poreza.

USKOK i policija tijekom sutrašnjeg dana trebali bi službeno potvrditi koliko je štete u ovom slučaju napravljeno hrvatskom budžetu.

Pranje novca

Osim što ih se povezuje s utajom poreza ove osumnjičene tereti se i za pranje novce. N1 sada doznaje da su novac izvučen iz domaćih tvrtki prosljeđivali off-shore kompanijama, te preko njih kupovali kriptovalute. To je, dakle, bio jedan od načina krivanja ilegalne zarade.

Inače, među osumnjičenima je bio i čovjek koji je u krim-miljeu od ranije poznat po financijskim prijevarama.

Šverc droge

Lani je završio pod istragom zbog sudjelovanja u trgovini drogom iz Španjolske, a nakon što je uhićen u BiH nedavno je izručen Hrvatskoj. Vrlo brzo nakon pritvaranja pušten je da se brani sa slobode, no sada su mu istražitelji opet pokucali na vrata.

U ovom slučaju, prema informacijama do kojih smo došli, nije pran novac zarađen na trgovini drogom.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare