Vidović: Isprike ne dolaze u obzir, Milanović se nema zašto ispričati Plenkoviću

Vijesti 08. srp 202310:25 8 komentara

Saborski zastupnik Socijaldemokrata Franko Vidović u Novom danu N1 televizije komentirao je odnose predsjednika i premijera, kao i svojevrsnu krizu koja je zbog njega nastala.

Problem s komunikacijom između dvojice lidera ove zemlje uistinu je kroničan i ne ostavlja previše nade da će se pitanje novog ravnatelja Vojno sigurnosne-obavještajne agencije (VSOA) riješiti do ponedjeljka.

“Do tad ima 48 sati i sve je moguće, ukoliko postoji dobra volja. Dakle, tu ne bi trebalo biti nepoznanica. Ono što je krivo u dosadašnjem postupku, jest što je predsjednik dobio radni materijal. To ne možemo nazivati prijedlogom kad nije usuglašen, o čemu se jasno izjasnio u dopisu i naglasio da neusuglašene prijedloge neće razmatrati. Pozitivno ocjenjujem korak unazad predsjednika Vlade koji je predložio da potpredsjednik Vlade Ivan Medved bude njegov ovlaštenik koji može dogovoriti kandidata ukoliko i predsjednik proglasi svog ovlaštenika”, kazao je Vidović i još jednom naglasio da vjeruje u pozitivan ishod ove priče.

Premijer Andrej Plenković tvrdi da je prijedlog upućen još u veljači, ali da odgovora nije bilo, što je, po njemu, odugovlačenje. Time se “loptica” prebacila na predsjednika Zorana Milanovića.

N1

“Prema dokumentaciji koju sam vidio, 1. veljače je ministar obrane Mario Banožić uputio taj akt. Nakon toga je savjetnik predsjednika za nacionalnu sigurnost odgovorio ministru da neusuglašene prijedloge neće razmatrati. Kad je nešto prijedlog, onda prethodno treba sjesti, staviti par imena, razgovarati o njima, a tek nakon toga se preko ministra obrane navode imena. Taj prijedlog na papiru treba biti posljedica dogovora, neovisno hoće li sjesti njih dvojica i o tome razgovarati ili će to učiniti njihovi ovlaštenici”, objasnio je zastupnik Socijaldemokrata i dodao da se njih dvojica moraju susresti prije ili kasnije.

Vidović tvrdi i da je u cijeloj ovoj priči jedini u pravu Ustav, dok je ostalo vrtnja u krug. Ipak, reakciju predsjednika vidi kao potrebnu i logičnu.

“Da nije tako reagirao, priča bi se odvila do kraja. To nije moglo proći na taj način jer je protivno Ustavu.”

Nikad nismo imali ovakvu seriju sukoba, a posebno da predsjednik Vlade traži javnu ispriku predsjednika Republike prema njemu, njegovoj stranci i javnosti.

“Kao prvo, ne procjenjujem da je taj jezik ulice primjeren u javnoj komunikaciji državnih dužnosnika. Mislim da ne dolazi u obzir nikakva isprika. I predsjednik Vlade se koristio takvom komunikacijom. Može se na fin način reći sve što imate reći, bez da vrijeđate. Nisam osoba koja voli komunicirati na takav način u javnosti. Kažem, isprike ne dolaze u obzir. S druge strane, premijer i predsjednik moraju biti svjesni uloge koju imaju. Ne moraju se rukovati, držati za ruke, ići u kino ili večere, ali moraju poštovati Ustav”, smatra Vidović.

I dok je sukob na državnom vrhu zanimljiv javnosti, istinski problem ovih dana je HEP, koja stvara enormne gubitke na sumnjiv način pa se postavlja pitanje postoji li materijala DORH-u za istrage.

“Očito i u DORH-u smatraju da postoji materijala jer je zatražio izuzimanje određenih spisa iz Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE). Problem je Uprava HEP-a, netko je morao signalizirati da li se skladišta popunjavaju i je li pražnjenje adekvatno popunjavanju. Ali, skladišta su se prepunila i ne vidim to nikako drugačije nego pljačku državnog novca. I za to su odgovorni u Upravi HEP-a i Vladi, nikako drugačije”, istaknuo je Vidović i zaključio:

“Državna tvrtka koristila se kao bankomat i je to film koji smo već gledali, nažalost. Smjene su potrebne, ako se dokaže odgovornost. U HEP-u su morali za sve znati i netko je morao obavijestiti Vladu. Možda ju je netko i obavijestio.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare