Od jeseni čak 25 posto skuplji plin? Evo što za N1 kažu u Vladi

Ekonomija 21. srp 202411:43 0 komentara
Euri uz brojilo
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Građane je zabrinula vijest o poskupljenju struje i plina od 1. listopada ove godine, no Vlada za N1 umiruje paniku.

“Cijene struje i plina su zahvaljujući mjerama Vlade ograničene do 30. rujna. Nema potrebe za stvaranjem panike kroz “najave” dva mjeseca unaprijed da će cijena plina “drastično rasti”. Građani mogu biti sigurni da će i dalje imati mirnu jesen i zimu uz priuštivu cijenu energenata”, potvrđeno nam je iz Vlade.

Naime, kako doznaje Nova TV, plin bi mogao poskupjeti i do 25 posto. Koliko točno, ovisi o državnim subvencijama, a za njih je novca u proračunu sve manje. U udruzi opskrbljivača i distributera ne očekuju alarmantno povećanje.

“Ta cijena će po toj metodologiji biti viša zato što su cijene plina na tržištu u tom periodu koji je referentan za određivanje cijene bile više. To jedino znamo iz onoga što se sad objavilo. Ali to ne znači da mi moramo kupovati plin u javnoj usluzi. Bilo koje kućanstvo može izabrati opskrbljivača i odabrati, vidjeti tko će biti tu najjeftiniji”, rekao je Srećko Ezgeta, iz Udruženja opskrbljivača i distributera plinom, HGK.

Ako bi subvencija države ostala na sadašnjoj razini, onda bi moglo doći i do pada. Ako bi se ukinula u potpunosti, onda bi došlo do povećanja cijene.

“Ona bi mogla ići ako ne bude subvencije Vlade do 25 posto, ona bi mogla biti i veća ako bi se smanjio PDV na plin koji je trenutno pet posto, ali ja ne očekujem toliko s obzirom da je ta cijena i nešto niža nego je ona bila za javnu uslugu u prethodnoj godini”, rekao je izv. prof. dr. sc. Dalibor Pudić iz Hrvatske stručne udruge za plin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!