Zagrebačka plinara izgubila opskrbu u Zagrebu. Oglasila se HERA

Vijesti 30. svi 202407:06 1 komentar
Tomislav Miletic / Pixsell / ilustracija

Međimurje-plin će početkom listopada ove godine od Gradske plinare Zagreb-Opskrba preuzeti opskrbu kućanstava koja koriste javnu uslugu opskrbe plinom na području grada Zagreba, jer je na natječaju ponudilo cijenu od od 0,0095 eura po kilovatsatu (eura/kWH), službeno je u srijedu navečer objavila HERA.

Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) je na sjednici održanoj 29. svibnja donijelo odluke o opskrbljivačima plinom u obvezi javne usluge – za razdoblje od 1. listopada 2024. godine do 30. rujna 2027., za 27 plinskih distribucijskih područja.

“Natječajem su odabrani najkonkurentniji ponuditelji prema kriteriju najnižeg troška opskrbe i kriteriju najvećeg dozvoljenog udjela pojedinog opskrbljivača u obvezi javne usluge”, navodi se u priopćenju koje je HERA na svojim internet stranicama kasno navečer.

Najviše zanimanja izazvalo je najveće distribucijsko područje, ono na području Zagreba gdje više od 290 tisuća kućanstava koristi plin, a prema podatcima iz HERA-ina priopćenja na na distribucijskom području Gradske plinare Zagreb za opskrbljivača u obvezi javne usluge od početka listopada pa do 30. rujna 2027. izabrana je tvrtka Međimurje-plin ponuđenom cijenom od 0,0095 eura/kWh.

To je niža cijena od one koju je nudila Gradska plinara Zagreb-Opskrba, a koja je, kako je poslijepodne izjavio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, iznosila 0,0102 eura/kWh.

Iz HERA-e u priopćenju podsjećaju da se opskrba plinom osigurava kroz tri moguće vrste usluge – javnu uslugu opskrbe, tržišnu uslugu opskrbe ili zajamčenu opskrbu plinom.

Javna usluga opskrbe plinom je usluga kojom se osigurava da barem jedan opskrbljivač je u obvezi osigurati opskrbu plinom za kategoriju kupaca kućanstva. Zbog toga je u Zakonu o tržištu plina (čl. 59.) utvrđeno da HERA provodi natječaj za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge plinom.

Odabrani opskrbljivači do kraja listopada kupcima trebaju dostaviti ugovor

Iz HERA-e ističu i kako su odabrani opskrbljivači dužni “najkasnije do 31. listopada 2024. svim krajnjim kupcima koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom dostaviti na sklapanje ugovor o opskrbi plinom u obvezi javne usluge zajedno s uvjetima ugovora opskrbljivača u obvezi javne usluge te informirati krajnje kupce o novim okolnostima vezanim uz određivanje opskrbljivača u obvezi javne usluge za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027.”

Pritom naglašavaju i kako svi registrirani opskrbljivači plinom krajnjim kupcima mogu ponuditi tržišne ugovore na svim distribucijskim područjima prema tržišnim uvjetima, što znači da i oni opskrbljivači koji nisu odabrani na natječaju za javnu uslugu opskrbe plinom mogu sudjelovati u daljnjoj opskrbi plina.

“Svi krajnji kupci iz kategorije kućanstvo imaju pravo odabira žele li kupovati plin po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obvezi javne usluge ili slobodno na tržištu od bilo kojeg opskrbljivača plinom. Opskrbljivač plinom, u skladu sa Zakonom o tržištu plina i Općim uvjetima opskrbe plinom, mora voditi računa da krajnji kupci iz kategorije kućanstvo dobiju sve relevantne informacije na temelju kojih mogu samostalno zaključiti koja je usluga opskrbe plinom – u okviru javne usluge ili tržišna usluga – za njih povoljnija”, ističe se u priopćenju.

Najavljuju se da će HERA, u cilju bolje informiranosti krajnjih kupaca vezano za odabir opskrbljivača plinom, objaviti i pustiti u rad web aplikaciju “Alat za usporedbu cijene plina”. Aplikacija će omogućiti transparentniju usporedbu raspoloživih tržišnih ponuda i uvjeta opskrbe plinom opskrbljivača na tržištu Republike Hrvatske te lakše i jednostavnije donošenje odluke o izboru opskrbljivača plinom, kao i pristup kontaktima opskrbljivača plinom, navodi se u priopćenju.

HERA je u priopćenju objavila i tablicu odabranih opskrbljivačA u obvezi javne usluge za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027., s iznosima troška opskrbe plinom (bez PDV-a), po distribucijskim područjima.

E.ON Plin opskrbljivač na najviše distribucijskih područja

Prema toj tablici, zagrebačka tvrtka E.ON Plin od listopada će biti opskrbljivač u obvezi javne usluge na najviše distribucijskih područja, njih devet – koprivničke E.ON Distribucija plina (trošak opskrbe 0,0089 eura/kWh), Gradske plinare Bjelovar (0,0091 eura/kWh), Ivaplin (0,0091 eura/kWh), Komunalije-plin iz Đurđevca (0,0093 eura/kWh), tvrtke Plin sa sjedištem u Garešnici (0,0092 eura/kWh), Plin Vrbovec (0,0088 eura/kWh), Plinkoma iz Pitomače (0,0090 eura/kWh), Radnik-plina iz Križevaca (0,0089 eura/kWh), a preuzet će tu obvezu i na distribucijskom području Međimurje-plina (trošak opskrbe 0,0087 eura/kWh).

Varaždinski Termoplin i zabočki Zagorski metalac bit će opskrbljivači na po tri distribucijska područja – Termoplin na svom varaždinskom području (0,0079 eura/kWh), te distribucijskim područjima Ivkom-plin (0,0079 eura/kWh) i Zelina-plin (0,0085 eura/kWh), a Zagorski metalac na distribucijskim područjima Zagorski metalac, Humplin (Hum na Sutli) i Zelenjak plin (Klanjec), za koja je ponudio isti trošak opskrbe od 0,0079 eura/kWh.

Tvrtke HEP-Plin i Plinara istočne Slavonije od listopada će biti opskrbljivači u obvezi javne usluge na po dva distribucijska područja – HEP-Plin na svom distribucijskom području HEP-Plin (Osijek) te Papuk plin (Orahovica) i za oba je ponudio trošak opskrbe u iznosu od  0,0086 eura/kWh, a Plinara istočne Slavonije na svom distribucijskom području (0,0079 eura/kWh) i distribucijskom području Brod-plin (0,0085 eura/kWh).

Za opskrbljivača na distribucijskom području Čaplin izabrana je čazmanska tvrtka Komunalije s troškom opskrbe od 0,0084 eura/kWh, na distribucijskom području Dukom plin istoimena tvrtka s troškom opskrbe od 0,0075 eura/kWh, a na riječkom području od listopada će opskrbljivač u obvezi javne usluge biti tvrtka Energo s troškom opskrbe od 0,0080 eura/kWh.

Opskrbljivač u obvezi javne usluge na distribucijskom području Energo Metan bit će samoborski Energo Metan (0,0084 eura/kWh), a na distribucijskom području EVN Croatia Plin istoimena tvrtka (0,0068 eura/kWh).

Na distribucijskom području Plin Konjščina opskrbljivač će biti ta tvrtka (0,0079 eura/kWh), a na području pulske Plinare također istoimena tvrtka (0,0078 eura/kWh),

Inače, riječ je o drugom, ponovljenom natječaju za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027.

Prvi je natječaj proveden od 22. ožujka do 19. travnja, a 24. travnja ga je poništilo Upravno vijeće HERA-e obrazlažući da je analiza zaprimljenih ponuda “ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom”.

Ponovljeni se natječaj provodio od 16. do 24. svibnja, a njime su, uz osnovni kriterij najniže cijene, regulirani i dodatni i konačni kriterij, kao i kriterij najvećeg dozvoljenog udjela pojedinog opskrbljivača u obvezi javne usluge.

Osnovni kriterij je i nadalje najniži trošak opskrbe plinom, a natječajem je najviši trošak opskrbe za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027. utvrđen u iznosu od 0,0105 eura po kilovatsatu (eura/kWh), bez PDV-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare