Mikrobiom crijeva sastoji se od trilijuna bakterija i mikroorganizama unutar debelog crijeva koji su ključni za pravilno funkcioniranje različitih tjelesnih funkcija poput živčanog sustava, imunološkog sustava, probavnih funkcija pa i mentalnog zdravlja.
Stoga, ono što jedemo ima važnu ulogu u zdravlju crijeva, a određena hrana im može naštetiti. Za zdrava crijeva ove tri namrinice ne biste trebali konzumirati, navode stručnjaci, piše The Healthy.
Pekarski proizvodi
Peciva, bijeli kruh, kroasani i ostali pekarski proizvodi mogu naštetiti crijevima. Pogotovo ne bi trebalo jesti ona koja sadrže visokofruktozni kukuruzni sirup, savjetuju gastroenterolozi.
Ova hrana ne sadrži vlakna koja crijevne bakterije pretvaraju u molekule koje proizvode zdrave stanice debelog crijeva.
Naime, istraživanja su pokazala da postoji povećan rizik od bolesti povezanih s crijevima kao što je upala crijeva, pretilost i dijabetes tipa 2. Preporučuju se pekarski proizvodi koji sadrže cjelovite žitarice te nemaju visokofruktozni kukuruzni sirup.
Procesuirano meso
Namirnice kao slanina i hrenovke povezane su s većim rizikom od raka debelog crijeva jer se prirodne tvari i aditivi pretvaraju u kancerogene tvari tijekom procesa kuhanja.
Povećana prisutnost određenih vrsta nezdravih bakterija povezana je s povećanim rizikom od raka debelog crijeva što ukazuje na veću vjerojatnost da će polipi debelog crijeva postati kancerogeni, pokazalo je istraživanje.
Bolja opcija je meso iz mesnice, posebno bijelo, koje sadrži veće količine dobrih masnoća, savjetuju stručnjaci.
Slatki sokovi
Gazirani sokovi, ali i dijetalna pića mogu biti štetna za crijeva, pogotovo ako sadrže visokofruktozni kukuruzni sirup i saharin.
Ova pića mogu potaknuti razvoj nezdravih bakterija u debelom crijevu i uzrokovati proljev, kao i dijabetes i pretilost. Zdravije je piti vodu, nezaslađene čajeve i kavu.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!