Jedan predmet u kuhinji sigurno nikad ne perete, a tu najčešće živi salmonela

Zdravlje 28. lis 202216:25 0 komentara
Pexels

Kada čistimo kuhinju, jednostavno nam nikad ne padnu na pamet posudice/bočice za začine. Pazimo da uvijek dobro operemo daske za rezanje, radnu površinu, sudoper, posuđe pa čak i kantu za otpatke, a bočice za začine peremo rijetko ili nikada.

Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti procjenjuje da u SAD-u svake godine ima 1,35 milijuna infekcija salmonelom te 420 smrtnih ishoda zbog ove bolesti. Za potrebe ovog istraživanja, objavljenog u časopisu Journal of Food Protection, znanstvenici su okupili 317 odraslih osoba da u kuhinjama razne veličine pripreme identičan burger od puretine. Neki su kuhali u malim kuhinjama kakve imamo u svojim domovima, a neki u velikim, industrijskim kuhinjama, piše City Magazine.

Ispitanici nisu znali da će njihov kuhinjski prostor kasnije biti testiran na salmonelu. U mljevenu puretinu prethodno je ubrizgana kemikalija koja djeluje slično kao što bi djelovala salmonela kad kontaminira neku površinu ili prostor.

Nakon kuhanja su iz kuhinja uzeti uzorci kako bi se provjerila prisutnost salmonele. Predmeti s daleko najvećom prevalencijom kontaminacije bile su upravo posudice za začine.

VEZANA VIJEST

U gotovo polovini, odnosno njih 48, otkrivena je kontaminacija. S druge strane, tek je nešto više od 20 od sto dispenzera za deterdžent bilo kontaminirano, dok drugi predmeti nisu uopće bili kontaminirani.

Dr. Donald Schafner, jedan od autora studije, pojasnio je da mnoge osobe kad kuhaju u svojim domovima zaboravljaju prebrisati bočice sa začinima nakon upotrebe. U svakom slučaju, ovo istraživanje je pokazalo da svaka posudica za začine koju dodirnete dok pripremate sirovo meso može postati kontaminirana i toga bismo trebali biti svjesni pri kuhanju.

Simptomi salmonele:

  • mučnina
  • povraćanje
  • proljev
  • bol u trbuhu
  • groznica
  • povišena temperatura
  • glavobolja
  • krv u stolici

Na što treba posebno paziti:

  • prljave ruke
  • prljavi kuhinjski pribor
  • prljavu radnu površinu

Treba izbjegavati:

  • nedovoljno termički obrađeno meso
  • kolače sa sirovim jajima
  • već kuhanu hranu koja dugo stoji van frižidera
  • nekoliko puta podgrijavanu hranu

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!