Oglas

Kako se zaštititi od smrtonosnih bakterija koje se prenose hranom?

author
N1 Hrvatska
14. stu. 2022. 16:01
jelo, hrana, povrće
Pixabay/Ilustracija | Pixabay/Ilustracija

Opasne bakterije listerija, salmonela i Escherichia coli koje se prenose hranom mogu dovesti do teškog oboljenja i smrti. Unatoč liječenju, stopa smrtnosti je visoka.

Oglas

Listerija je još otpornija od salmonene i Escherichie coli pa se može razvijati i na nižim temperaturama. Odrasli i djeca sa zdravim imunološkim sustavom uglavnom razviju blage simptome pa nije potrebna hospitalizacija, piše CNN.
No, osobe s oslabljenim imunitetom kao što su starije osobe te pacijenti s presađenim organima, rakom, bubrežnom bolešću, dijabetesom i HIV-om mogu se teško razboljeti i umrijeti. Posebno su u opasnosti trudnice koje imaju oko deset puta veću vjerojatnost da će se razboljeti od listerije, a bolest može biti kobna za fetus.

Hrana od sirovog mlijeka ima 50 do 160 puta veću vjerojatnost da sadrži listeriju, tvrde stručnjaci. Osim u mliječnim proizvodima, listerija se može nalaziti u mesu i sirovom povrću.

Kako se zaštiti?


Održavajte kuhinju čistom

Redovito čistite hladnjak i kuhinjske površine na kojima pripremate hranu. Također, meso i povrće pripremajte odvojeno, ističu stručnjaci.

Temperatura u hladnjaku 5 Celzijeva stupnja i niže

Hladnjak mora biti dovoljno hladan, odnosno temperatura mora biti pet stupnjeva i niže, a zamrzivaču nula ili niže.

Sirovo mlijeko i mliječni prizvodi

Jedenje hrane napravljene od sirovog mlijeka jedan je od najrizičnijih načina da se zarazite listerijom i drugim štetnim bakterijama.

Trudnice bi trebale izbjegavati meke sireve kao što je svježi sir, feta, camembert i brie. Osim ako na ambalaži piše da su napravljeni od pasteriziranog mlijeka.

Klice i povrće

Klice treba dobro skuhati, ne preporučuje ih se jesti sirove pogotovo ne osobe s visokim rizikom. Određeno lisnato povrće poput kelja, špinata i salate jer raste niže pri tlu može biti zaraženo listerijom.

Povrće uvijek treba dobro oprati pod mlazom vode, a ne namakanjem u sudoperu jer se bakterija tako može proširiti s jednog lista ne ostale.

Meso

Hrenovke i druge mesne proizvode nemojte jesti ako nisu dobro kuhani ili pečeni. Trudnicama se ne preporučuju ni salame ni fermentirane ili suhe kobasice.



N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama