Kardiologinja otkrila koje su najzdravije namirnice za srce, neke bi vas mogle iznenaditi

Zdravlje 08. sij 202407:53 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Zdrava i uravnotežena prehrana igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja. No jeste li znali koja je hrana najbolja za vaše srce? Zavirite u kuhinju poznate kardiologinje koja svoje namirnice bira na temelju znanja o povezanosti onoga što jedemo i zdravlja srca.

Zelena salata, posebno rikola

Liječnica Elizabeth Klodas tvrdi: “Zelena salata je hrana s visokim nutritivnim vrijednostima, niskokalorična je i sadrži antioksidanse. Rikola mi je najdraža, pa je uvijek u mom hladnjaku.”

Rikola je bogata vitaminom C i kalijem te pomaže očuvati zdravlje kardiovaskularnog sustava.”

Cikla

“Cikla pomaže u snižavanju krvnog tlaka”, kaže liječnica. Cikla je izvor nitrata, koji povećavaju protok krvi. Osim toga, cikla je puna vlakana i antioksidansa.

Grčki jogurt s 0 posto masti ili nemasni jogurt

“Jogurt je izvor probiotika koji su važni održavanje zdravlja kardiovaskularnog sustava”, objasnila je kardiologinja. Ona gotovo svaki dan jede jogurt za doručak. “Jogurt je također odličan izvor proteina i kalcija.”, dodala je.

Kozji i feta sir

Kozji sir ima manje zasićenih masnoća i niži udio natrija od mnogih drugih sireva, a ta su svojstva dobra za srce. Minerali poput bakra i magnezija u većem su omjeru u kozjem siru nego u kravljem, piše The Healthy.

Feta sir omiljeni je dodatak salati liječnice, iako obično ima visok sadržaj natrija.

Mrkva i celer

Klodas uvijek pri ruci ima mrkvu i celer jer su izvrsni za svako jelo, a posebice za juhe, za koje kaže da ih voli pripremati jer tako u svoju prehranu uvrsti povrće i cjelovite žitarice. “Mrkva sadrži vitamin A i antioksidanse”, kaže liječnica, “a celer je niskokalorično povrće s puno vlakana te antioksidansa i kalija.”

Cvjetača, brokula i šparoge

Klodas kaže da brokula i cvjetača imaju visoku razinu spojeva koji pomažu tijelu blokirati apsorpciju LDL kolesterola. “Konzumiranje povrća pomaže u snižavanju kolesterola”, kaže liječnica. U prosjeku, “osobe koje jedu biljne proizvode imaju niži kolesterol.”

Šparoge također pomaže u uklanjanju kolesterola prije nego što ga tijelo apsorbira. Klodas kaže da je pripremanje šparoga na žaru jedan od njezinih omiljenih načina pripreme.

Bobice

Bobičasto voće je voće koje je zdravo za srce i puno je antioksidansa. Liječnica voli maline, borovnice i jagode i obično ima sve tri vrste u hladnjaku.

Ova kardiologinja na vrhu zdjelice jogurta stavi maline i borovnice, zajedno s chiom i lanenim sjemenkama za zasitan doručak koji je čini sitom cijelo jutro.

Jagode kupuje kad su u sezoni i voli ih jesti kao jednostavan desert, narezane na kriške.

Maslac od kikirikija

Neke od prednosti maslaca od kikirikija su to što ima visok sadržaj proteina i mononezasićenih masti, a sadrži i vitamin E i antioksidanse, objašnjava Klodas.

Jaja

Prosječno jaje, kaže kardiologinja, ima 200 miligrama kolesterola, ali “sve u žumanjku, ne u bijelom dijelu.”

Klodas sugerira da je poželjna konzumacija jednog jaja dnevno.

Jaja sadrže esencijalnu hranjivu tvar kolin, koji pomaže u radu mozga i živčanog sustava.

Losos

“Volim losos”, kaže Klodas, uključujući i dimljeni. “Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama te snižava LDL kolesterol, povećava dobar kolesterol (HDL) i snižava trigliceride.” Osim toga, ova riba djeluje protuupalno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!