
Osobe starije od 65 godina trebale bi prilagoditi svoju prehranu i izbjegavati određene namirnice.
“Kako tijelo stari, metabolizam se mijenja, a podrška mišićnoj masi, regulacija šećera u krvi i upravljanje upalama postaju važniji od smanjenja kalorija. Donošenje promišljenih prehrambenih izbora može pomoći u održavanju snage, energije i cjelokupnog zdravlja”, objašnjava nutricionistica Melanie Murphy-Richter za Best Life.
U nastavku pročitajte koju hranu bi trebale izbjegavati osobe starije od 65 godina.
1. Prerađena hrana
Stariji od 65 godina trebali bi izbjegavati prerađenu hranu, a osobito prerađeno meso. Nutricionistica, dr. sc. Federica Amati ističe da takva hrana obično ima malo vlakana, puno dodanih šećera i nezdravih masnoća.
“Sve to može pridonijeti upalama, metaboličkoj disfunkciji i lošem zdravlju crijeva. Ovo je posebno zabrinjavajuće za osobe starije od 65 godina, budući da je starenje prirodno povezano s povećanom upalom i većim rizikom od stanja poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i kognitivnog pada”, pojasnila je.
Kirurg, dr. Elias Ortiz, navodi da prerađeno meso – kobasice, hrenovke i delikatesni proizvodi – imaju i puno nitrata “što može povećati rizik od bolesti srca, visokog krvnog tlaka i drugih zdravstvenih problema kako starimo”.

2. Grejpfrut
Treba imati na umu da grejpfrut može utjecati na neke lijekove i izazvati ozbiljne nuspojave.
“Primjerice, grejpfrut ne bi trebali konzumirati oni koji uzimaju statine za snižavanje kolesterola, antikoagulanse za razrjeđivanje krvi i određene antihistaminike”, ističe nutricionist Connie Elick. “Konzumacija grejpa može povećati razine ovih lijekova u krvi do opasnih razina, što može dovesti do štetnih učinaka, uključujući povećani rizik od krvarenja.”

3. Pržena hrana
Pržena hrana je nezdrava bez obzira na dob, ali više može naškoditi starijima od 65 godina. Liječnica naturopatske medicine Jennifer Habashy objašnjava da takva hrana “sadrži nezdrave transmasnoće i prekomjerne kalorije, što dovodi do debljanja, visokog kolesterola i povećane upale”.
“Budući da se metabolizam prirodno usporava s godinama, česta konzumacija ove hrane može ubrzati kronična stanja poput dijabetesa, bolesti srca i bolova u zglobovima”, dodala je.

4. Konzervirana juha
Konzervirane juhe imaju visok sadržaj natrija i konzervansa, a kako objašnjava nutricionistica Michelle Routhenstein, to može dovesti do zadržavanja tekućine i povišenog krvnog tlaka.
“Za starije odrasle osobe to predstavlja posebnu zabrinutost jer njihovi bubrezi često postaju manje učinkoviti u obradi viška natrija, što može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti i disfunkcije bubrega”, pojasnila je.
5. Rafinirani ugljikohidrati
Rafinirani ugljikohidrati su oni koji su obrađeni kako bi se uklonila vlakna. Ovim postupkom uklanjaju se i ključne hranjive tvari koje proizvođači često dodaju natrag. Primjeri rafiniranih ugljikohidrata uključuju bijeli kruh, bijelu rižu, bijelu tjesteninu, peciva i mnoge žitarice.
“Rafinirane žitarice brzo povećavaju šećer u krvi i nedostaju im vlakna, koja su ključna za probavu i kontrolu šećera u krvi”, napominje Habashy. “Kako starimo, osjetljivost na inzulin opada, povećavajući rizik od dijabetesa i kognitivnog pada.”
Ona preporučuje da te namirnice zamijenite cjelovitim žitaricama kao što su kvinoja, smeđa riža i kruh od cjelovitog zrna pšenice.

6. Nepasterizirani mliječni proizvodi
Dva su razloga zašto biste trebali izbjegavati nepasterizirane mliječne proizvode ako ste stariji od 65 godina. Prvo, stariji mogu teže probavljati takve proizvode jer “mnoge starije osobe doživljavaju smanjenje proizvodnje laktaze”, primjećuje Murphy Richter i savjetuje da oni koji primijete probavne probleme radije isprobaju alternativne ili biljne izvore kalcija kao što su lisnato povrće, orašasti plodovi i sjemenke.
Nadalje, konzumacija bilo koje sirove hrane – mekih sireva, sirovih jaja, nepasteriziranog mlijeka i sirovih plodova mora – može predstavljati problem, dodaje Elick.

“Kako starimo, naš imunološki sustav postaje osjetljiviji na bolesti koje se prenose hranom”, objašnjava ona. “Umjesto toga, radije jedite tvrde sireve, temeljito kuhana jaja i plodove mora. Zbog sigurnosti uvijek birajte pasterizirano mlijeko.”
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!