Liječnica je otkrila koja tri mliječna proizvoda su najštetnija za zdravlje.
Mnogi liječnici se slažu da je redovita uporaba fermentiranih mliječnih proizvoda, koji sadrže bakterije korisne za crijevnu mikrofloru, osnova zdravog načina života i pravilne prehrane. Međutim, nemaju svi blagotvoran učinak na ljudski organizam.
Dijetetičarka Darija Rusakova sastavila je popis fermentiranih mliječnih proizvoda opasnih po zdravlje, piše krstarica.com.
1. Jogurti s aditivima
Jogurti s raznim aditivima nisu prirodno “mlijeko”, jer sadrže puno više ugljikohidrata nego bilo koji drugi fermentirani mliječni proizvod. Zbog neprirodnih dodataka i velike količine šećera, koji remeti apsorpciju kalcija, više spadaju u slatkiše nego u mliječne proizvode.
2. Mliječni proizvodi bez masnoće
Iako ih većina uzima jer misli da su niskokalorični i zdravi, nemasni mliječni proizvodi zapravo su sve samo ne to. Činjenica je da se škrob dodaje u sastav ovakvih jogurta kako bi se postigla potrebna konzistencija, koja je jednako kalorična kao i ugljikohidrati. Problem je u tome što “mlijeko” bez masnoće ne zasićuje organizam, već, naprotiv, potiče apetit povećanjem razine šećera u krvi.
3. Kiselo vrhnje
Kiselo vrhnje s udjelom masti od 25-30% jedna je od najtežih probavljivih namirnica, ometa rad gušterače i jetre. No, to ne znači da se ove namirnice trebate potpuno odreći. Da biste izbjegli probleme s probavom i rizik od razvoja gastrointestinalnih bolesti, dovoljno je samo uzimati onu s nižim udjelom masti, 10-15%.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!