Postoje dvije vrste kolesterola: kolesterol lipoproteina visoke gustoće (HDL) ili dobri kolesterol te kolesterol lipoproteina male gustoće (LDL) ili loši kolesterol. Određene namirnice uzrokuju visok loš kolesterol koji nije dobar za vaše zdravlje pa ih je bolje izbjegavati.
Prerađene grickalice
“Konzumacija zasićenih masnoća obično je jedan od glavnih prehrambenih uzroka visokog kolesterola. Zasićene masnoće se nalaze u prerađenim grickalicama, desertima i pecivima”, objašnjava nutricionistica Amy Goodson.
Životinjska i biljna mast
Goodson navodi da masnoće u raznim, namirnicama, poput one na piletini, u mesu, kokosu, palminom ulju, također mogu utjecati na razinu kolesterola.
“Trenutna istraživanja sugeriraju da zasićene masti u mliječnoj hrani možda neće imati jednak učinak na kolesterol u krvi kao neke od ostalih namirnica koje su bogate zasićenim mastima. Unos zasićenih masti trebao bi biti do 10% u ukupnom zbroju kalorija”, ističe nutricionistica.
Brza hrana
“Hrana bogata zasićenim mastima podiže razinu kolesterola i može pridonijeti razvoju bolesti srca. U hranu spadaju crveno meso, pržena grana i punomasni mliječni proizvodi, uključujući sir i punomasno mlijeko”, pojašnjava dr. Lisa R. Young.
Dodaje da to uključuje i brzu hranu cheeseburgera, pomfrita i pržene piletine.
“Zasićene masnoće povisuju razinu lošeg kolesterola koji može začepiti arterije”, kaže Young.
Prerađeno meso
Prerađeni mesni proizvodi poput kobasica, slanine i hrenovki također uzrokuje viši kolesterol. Stručnjaci savjetuju da bi trebali ograničiti unos ovih prerađenih mesnih proizvoda kako bi izbjegli i druge zdravstvene probleme, poput bolesti srca.
Desert
Šećer snižava razinu dobrog kolesterola, a povećava razinu lošeg kolesterola, piše Eat this. Ako i inače imate problema s visokim kolesterolom ne biste trebali prekomjerno konzumirati sladoled, kolače i druge slatkiše.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!