Ovo povrće najizloženije je pesticidima, a jedemo ga skoro svaki dan

Zdravlje 02. ruj 202407:22 0 komentara
Ako jedete puno voća i povrća, možete smanjiti rizik od ozbiljnih bolesti.
Pixabay/ilustracija

Izbjegavanje konzumacije voća i povrća koje je najizloženije pesticidima, jer oni mogu značajno doprinijeti očuvanju zdravlja.

Švedski znanstvenici dokumentirali su nakupljanje insekticida, fungicida i regulatora rasta biljaka u tijelima djece i odraslih. Međutim, ako se konzumacija ovako tretirane hrane izbjegava samo dva tjedna, razina ovih otrova u tijelu može pasti na zanemarivu vrijednost.

Studije iz 2008. pokazuju da mnogi pesticidi mogu biti neurotoksini, koji mogu negativno utjecati na mozak sisavaca, uključujući i ljude. Također postoji jaka veza između izloženosti pesticidima i Parkinsonove bolesti, kroničnog neurološkog poremećaja, prenosi Danas.

Glifosat, koji se često koristi u poljoprivredi, smatra se jednim od najznačajnijih onečišćivača zraka. Preko 40 posto podzemnih voda u Europi pozitivno je na ovaj pesticid, a istraživanja su ga otkrila čak i u ljudskom urinu i majčinom mlijeku.

Djeca posebno osjetljiva

Djeca su posebno osjetljiva na štetno djelovanje pesticida. Istraživanja su pokazala da izloženost pesticidima u ranoj dobi može biti povezana s povećanim rizikom od raka, smanjenom kognitivnom funkcijom i problemima u ponašanju.

Preporuča se izbjegavati kupnju sljedećeg voća i povrća koje je najizloženije pesticidima, osim ako nije organsko ili uzgojeno u vlastitom vrtu:

– Celer

– Špinat

– Rajčica

– Cherry rajčica

– Krastavac

– Paprika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!