Novo istraživanje Američkog udruženja za srce pokazalo je da osobe koje su preživjele srčani i moždani udar nisu bile upoznate s ključnim pokazateljem kolesterola.
LDL kolesterol, često nazivan “lošim kolesterolom”, tiho – ali ustrajno – predstavlja značajnu prijetnju kardiovaskularnom zdravlju, prenosi The Healthy.
Nedavno istraživanje iz 2023. koje su proveli Američko udruženje za srce i Harris Poll pokazalo je da 70% onih koji su preživjeli nisu svjeni pojma “loš kolesterol” i njegovih implikacija.
Kolesterol se u tijelo može unijeti određenim namirnicama, osobito životinjskih izvora poput mesa i punomasnih mliječnih proizvoda. Kolesterol putuje kroz krvotok, vezan za lipoproteine. Postoje dvije glavne vrste ovih lipoproteina: lipoproteini visoke gustoće (HDL) – poznati kao “dobar” kolesterol – i lipoproteini niske gustoće (LDL) ili “loš” kolesterol. Zajedno s trigliceridima, oni čine vašu ukupnu razinu kolesterola.
Budući da loš kolesterol obično nema simptoma, mnogi pacijenti nisu ni svjesni da su u opasnosti, upozorio je Joseph C. Wu, trenutni predsjednik Američkog udruženja za srce.
Povišeni LDL kolesterol može dovesti do stvaranja masnih naslaga ili plakova u arterijama, čime se povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Ovo novo istraživanje pokazalo je da je 75% osoba koje su preživjele srčani i moždani udar izjavilo da imaju visok kolesterol, ali samo je 49% prepoznalo potrebu za snižavanje.
Da biste smanjili kolesterol, slijedite prehranu koja je bogata voćem, povrćem, žitaricama od cjelovitog zrna, peradi, ribom i orašastim plodovima te minimalizirajte crveno meso i punomasne mliječne proizvode.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!