Premda se kajgana čini kao jedno od najlakših jela za pripremu, postoji mnogo načina kako je možete pokvariti prilikom pripreme. Prekuhavanje dovodi do gumene teksture dok prekomjerno mućenje može jajima dati okus kaše.
No, srećom, profesionalni kuhari su otkrili uobičajene greške kuhara amatera. U nastavku pogledajte njihova četiri najbolja savjeta:
1. Uvijek procijedite jaja prije kuhanja
Profesionalna kuharica otkrila je svoje vrhunske savjete za bolji okus kajgane. Nyesha Arrington, koja se pojavila u televizijskoj emisiji “Bravo Top Chef”, kaže da biste uvijek trebali procijediti jaja prije nego što ih skuhate – jer im to daje ugodniju teksturu.
Rekla je: “Umutite kajganu, a zatim jaja još procijedite jer albumin ima veći udio vode. Tako da se ne otapa.”
“Stvarno želite procijediti sve takve komadiće kako biste dobili glatku, lijepu teksturu”, objašnjava.
2. Začinite jaja nakon kuhanja, a ne prije
Gordon Ramsay kaže da začinjavanje jaja prije kuhanja može negativno utjecati na njihovu strukturu. U videu na YouTubeu koji je pregledan 40 milijuna puta, slavni kuhar upozorava ljude da jaja ne začinjavaju prerano.
“Počnite s tri jaja i nemojte ih začiniti”, počinje i nastavlja “ako sada stavite sol, ona razgrađuje jaja i počinje ih pretvarati u nešto vrlo vodenasto”.
Umjesto soli ili papra, što poremeti konzistenciju jaja, kuhar dodaje maslac. “Važno je ovo staviti odmah na početku jer to daje lijep baršunasti finiš”, objasnio je.
Zatim, kada su jaja kuhana, Gordon koristi sol, papar i vlasac.
3. Nemojte koristiti mlijeko
Jeste li dodavali mlijeko u svoju kajganu? Iako mnogi od nas pretpostavljaju da mlijeko daje kremastije rezultate, to zapravo nije tako. Talijani smatraju da je dodavanje mlijeka kardinalni grijeh jer razrjeđuje okus jaja.
S ovim pravilom se često slažu i kuhari – kuharica Anne Burrell kaže da radije dodaje vodu jer daje jaju prozračnu teksturu. To bi također trebalo spriječiti da se jaja zgusnu i otvrdnu.
“Voda pomaže jajima da postanu lijepa i pahuljasta”, objašnjava slavna kuharica i voditeljica.
“Mlijeko ima čvrstu mliječnu tvar koja će posmeđiti, a ja želim pahuljasta, svijetla, limun žuta jaja”, kaže Anne.
4. Održavajte stabilnu temperaturu
“Nažalost mnogi ljudi prekuhaju kajganu”, kaže australsko-francuski kuhar Manu Feildelu i dodaje “to je zato što ljudi rade jaja na previsokoj temperaturi”.
Slavni kuhar, koji vodi emisiju “Pravila moje kuhinje”, kaže da prekuhavanjem jaja postaju gusta. On preporučuje da svoje tave stavite na srednju vatru, prenosi 24sata.
Potom biste trebali otopiti malo maslaca u njima, a kad se maslac počne pjenušati, onda je pravo vrijeme za dodavanje jaja. Tijekom procesa kuhanja, važno je da štednjak bude na stalnoj temperaturi.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.