Jelo za sve ljubitelje tikvica i grčke kuhinje.
Sastojci:
– 6 manjih tikvica (oko 12-15 cm dužine)
– 1 šalica riže
– 1 veliki crveni luk, sitno nasjeckan
– 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckan
– 2 rajčice, sitno nasjeckane
– 1/2 šalice maslinovog ulja
– 1/4 šalice svježe isjeckanog peršina
– 1/4 šalice svježe nasjeckane mente
– sol i papar po ukusu
– 1 šalica povrtnog ili pilećeg temeljca
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
Tikvicama odrežite vrhove i pažljivo ih žlicom izdubite da napravite mjesta za nadjev.
U tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite crveni luk i češnjak dok ne postanu prozirni.
Dodajte rižu i rajčice te pirjajte još nekoliko minuta. Začinite solju, paprom, peršinom i metvicom.
Pripremljenim nadjevom napunite tikvice i stavite ih u vatrostalnu posudu.
Nadjevene tikvice prelijte juhom i pokrijte posudu aluminijskom folijom.
Pecite u zagrijanoj pećnici oko 45 minuta, zatim otvorite foliju i pecite još 15 minuta dok tikvice ne omekšaju i ne porumene.
Grčke punjene tikvice (gemistu) poslužite kao glavno jelo ili prilog uz grčki jogurt.
Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!