Gemisa: Recept za omiljeno grčko jelo

Cooking 27. srp 202309:00 0 komentara
Shutterstock/Fanfo

Jelo za sve ljubitelje tikvica i grčke kuhinje.

Sastojci:

– 6 manjih tikvica (oko 12-15 cm dužine)

– 1 šalica riže

– 1 veliki crveni luk, sitno nasjeckan

– 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckan

– 2 rajčice, sitno nasjeckane

– 1/2 šalice maslinovog ulja

– 1/4 šalice svježe isjeckanog peršina

– 1/4 šalice svježe nasjeckane mente

– sol i papar po ukusu

– 1 šalica povrtnog ili pilećeg temeljca

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.

Tikvicama odrežite vrhove i pažljivo ih žlicom izdubite da napravite mjesta za nadjev.

U tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite crveni luk i češnjak dok ne postanu prozirni.

Dodajte rižu i rajčice te pirjajte još nekoliko minuta. Začinite solju, paprom, peršinom i metvicom.

Pripremljenim nadjevom napunite tikvice i stavite ih u vatrostalnu posudu.

Nadjevene tikvice prelijte juhom i pokrijte posudu aluminijskom folijom.

Pecite u zagrijanoj pećnici oko 45 minuta, zatim otvorite foliju i pecite još 15 minuta dok tikvice ne omekšaju i ne porumene.

Grčke punjene tikvice (gemistu) poslužite kao glavno jelo ili prilog uz grčki jogurt.

Dobar tek!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!