Piletina s mlincima: Recept za savršen nedjeljni ručak

author
N1 Beograd
29. pro. 2024. 09:31
mlinci, zagorski mlinci,
Shutterstock / Ilustracija | Shutterstock / Ilustracija

Mlinci se najčešće poslužuju uz piletinu ili puretinu, a mogu se kupiti gotovi ili pripremiti kod kuće.

Sastojci:


- oko 600 g mlinaca

- 500 g pilećeg filea

- malo ulja i maslaca

- 3 dl kiselog vrhnja

- malo soli, papra i vegete

- 150 g gaude

- malo juhe

Priprema:


Narežite piletinu na komade i kratko popržite.
Izvadite meso, a u ulje dodajte kiselo vrhnje te pripremite umak koji ćete začiniti solju, paprom i suhim začinom, uz malo vode.

Mlince izlomite, stavite u posudu i prelijte toplom juhom da omekšaju. Nakon nekoliko minuta ocijedite višak juhe.

Podmažite posudu za pečenje. Na dno stavite polovicu mlinaca, zatim piletinu i pola pripremljenog umaka od vrhnja.

Preko toga složite ostatak mlinaca, prelijte preostalim umakom, naribajte sir i stavite u pećnicu na 200 °C (bez ventilatora) na 30 minuta, dok sir ne poprimi zlatno-smeđu boju.

Priprema domaćih mlinaca


Ako želite sami napraviti mlince, potrebni su vam sljedeći sastojci:

- 500 g glatkog brašna (može pola glatko, pola oštro)

- 2 cijela jaja

- 200 ml mlake vode

Od sastojaka zamijesite tijesto i ostavite ga da odstoji pola sata. Tijesto podijelite na tri dijela kako bi ga lakše razvaljali, jer smjesa je dovoljna za više osoba. Svaki dio razvaljajte i narežite.

Posložite na lim i pecite na 180-200 °C dok lijepo ne porumeni.

Dobar tek!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama