Cheesecake s domaćom kremom od pistacija.
Sastojci:
Biskvit:
– 125 grama maslaca
– 240 grama sitnog keksa
Krema od pistacije:
– 240 g neoljuštenih neslanih pistacija
– 140 g šećera u prahu
– 1 vanilin šećer
– prstohvat soli
– 60 ml vode
– 60 ml suncokretovog ulja
Krema od sira:
– 3 jaja
– 600 grama neslanog sira (kremastog)
– 1 žlica šećera
– 2 vanilin šećera
Glazura:
– 2 kisele vrhnje
– 2 žlice šećera u prahu
– 1 vanilin šećer
Priprema:
Krema od pistacije:
Počet ćemo s kremom od pistacije. Idealno bi bilo koristiti nepečene pistacije, ali s obzirom su pečene obično jedine dostupne, i one će poslužiti.
Pistacije bez ljuske teže su skoro duplo od oljuštene pistacije pa kada očistite 240 grama neoljuštenih pistacija, dobit ćete 120 grama oljuštenih pistacija.
Zatim očišćene pistacije prelijte mlakom vodom i ostavite da stoje 15 minuta.
Nakon što su malo omekšale, ocijedite ih i prebrišite da skinete kožicu (ne morate potpuno).
Stavite pistacije u blender i miksajte ih 5-10 minuta. Kada vidite da počinje ličiti na smjesu, dodajte šećer u prahu, vanilin šećer i prstohvat soli.
Na kraju dodajte ulje i vodu i ostavite da se sve dobro izmiješa. Dobit ćete nešto manje od 500 grama kreme. Sve to možete iskoristiti u cheesecakeu ili dio ostaviti u frižideru i pojesti sa sladoledom od vanilije ili palačinkama.
Po potrebi možete ostaviti malo za ukrašavanje.
Biskvit:
Uključite pećnicu na 170 stupnjeva da se zagrije.
Keks sameljite. Otopite maslac i pomiješajte s keksom da se sjedini.
Na dno kalupa za torte stavite papir za pečenje i ravnomjerno rasporedite smjesu od biskvita i maslac. Lagano pritisnite.
Stavite u pećnicu na pet minuta.
Krema od sira:
Odvojite bjelanjak od žumanjka.
Od bjelanjka napravite snijeg: prvo na maloj brzini dok se ne počne lagano pjeniti, a zatim pojačajte brzinu i miješajte dok se ne stisnu i dignu.
Sir, šećer, vanilin šećer i kremu od pistacija umutite u žumanjak. Kada se sjedini, obavezno rukom umiješajte snijeg od bjelanjka, polako i nježno dok se ne sjedini, tako da ostane „lagano“.
Ravnomjerno stavite preko keksa i vratite u pećnicu na 175 stupnjeva na 15 minuta, a zatim smanjite na 160 stupnjeva i pecite još 10 minuta.
Glazura:
Miksajte kiselu vrhnju, šećer u prahu i vanilin šećer dok se ne sjedine. Poslije pečenja ravnomjerno rasporedite žlicom. Vratite u isključenu pećnicu još 15 minuta.
Idealno bi bilo ostaviti preko noći u frižideru da se lijepo ohladi, ali minimalno ostavite pet sati.
Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!