Kus kus je namirnica dobivena lomljenjem durum pšenice i iznimno je nutritivna. Također, neutralnog je okusa pa izvrsno služi kao nadopuna mnogim jelima.
Kus kus je bogat vlaknima i pruža osjećaj dugotrajne sitosti, a ima i manje kalorija od riže pa se često koristi kao njena zamjena.
Priprema je brza i jednostavna, a okus neutralan i zato se koristi u brojnim jelima poput salata, variva i slično. Ako i vi želite isprobati jela s kus kusom, donosimo vam tri jednostavna recepta.
1. Juha od rajčice s kus kusom
Sastojci:
– 3 žlice maslinovog ulja
– 1 luk
– 3 češnja češnjaka
– 500 ml pasirane rajčice
– 3 žlice paste od rajčice
– 300 ml povrtnog temeljca
– 1 šalica kus kusa
– sol i papar
– šećer po potrebi
Priprema:
Na tavi zagrijte ulje pa popržite sitno nasjeckani luk i češnjak. Dodajte pastu od rajčice, sve kratko popržite pa ulijte pasiranu rajčicu i temeljac.
Svemu dodajte kus kus, sol i papar po želji i ostavite da zakuha. Kada je juha zakuhala, smanjite vatru i lagano ju kuhajte 15-ak minuta, odnosno dok kus kus ne bude kuhan.
Juhu kušajte pa, ako smatrate da vam je, zbog količine rajčice, kisela, dodajte žlicu ili dvije šećera.
2. Mediteranska salata
Sastojci:
– 1 šalica vode
– 1 šalica kus kusa
– 2 žlice maslinovog ulja
– sol
– 1 šalica sjeckane rajčice
– 1 šalica sjeckanih svježih krastavaca
– 1 šalica sjeckanih paprika
– pola šalice sjeckanog luka
– pola šalice sjeckanih maslina
– 50 grama feta sira
– svježi peršin, origano, bosiljak
Za dresing:
– žlica naribane limunove korice
– 2 žlice limunovog soka
– 2 žlice jabučnog octa
– 4 žlice maslinovog ulja
– sol i papar
Priprema:
Prokuhajte vodu, sol i maslinovo ulje pa dodajte kus kus, promiješajte i ugasite vatru. Posudu poklopite i ostavite oko pet minuta dok se kus kus ne udvostruči. Nakon toga ga promiješajte i ostavite da se ohladi.
Dok se kus kus hladi, nasjeckajte povrće pa sve skupa pomiješajte, dodajte feta sir koji ste prethodno izmrvili te sjeckani peršin, bosiljak i origano po ukusu.
Sve prelijte dresingom koji ćete napraviti tako što ćete pomiješati navedene sastojke. Dobivenu salatu ostavite da se ohladi barem 30 minuta pa poslužite.
3. Varivo od kus kusa
Sastojci:
– 2 žlice maslinovog ulja
– 1 luk
– 2 mrkve srednje veličine
– 400 grama butternut tikve
– 200 ml pasirane rajčice
– 50 grama suhih šljiva
– 500 ml temeljca
– 1 štapić cimeta
– sol, papar, mljevena crvena paprika
– 1 šalica kus kusa
Priprema:
Ulje zagrijte na srednjoj vatri pa popržite luk i mrkvu desetak minuta i dodajte butternut tikvu nasjeckanu na kocke. Kuhajte desetak minuta pa dodajte rajčicu, 300 ml temeljca, suhe šljive, cimet i začine.
Zagrijte do vrenja pa na laganoj vatri kuhajte oko 30 minuta. Kus kus pripremite prema uputama na pakiranju, ali umjesto vode koristite ostatak temeljca. Pripremljeni kus kus umiješajte u varivo, kuhajte još nekoliko minuta i poslužite.
Dakle, kus kus se može napraviti u više različitih varijanti, a priprema je vrlo jednostavna. Možete ga koristiti u salati, varivu ili juhi, a zbog svojeg neutralnog okusa će se savršeno uklopiti u bilo koje jelo.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!