Šparoge su sezonska namirnica koja je najdostupnija u travnju, a s njima se lako i brzo mogu pripremiti razna jela. Neka od jela za koja su šparoge idealna namirnica su krem juha, rižoto i quiche.
Šparoge su zdrava namirnica specifičnog mirisa i specifičnog okusa. Dobre su za rad bubrega, jetre, ali i pluća, a preporučuju se i kao povrće za dijabetičare.
Postoji više od 200 vrsta šparoga, a najviše ih ima u Africi, u Sredozemlju i u Aziji.
Najbolji recepti sa šparogama
Šparoge su iznimno bogata nutritivna namirnica koja, u svojih 20-ak kalorija na sto grama, obiluje vitaminima K, A i C, kalijem, fosforom te vlaknima.
Zbog svog sastava su odlične za snižavanje tlaka, održavanje zdrave probave, održavanje zdravlja kostiju i slično.
No, s obzirom na to da su šparoge sezonska namirnica koja je najdostupnija u travnju, potrebno je dobro iskoristiti to razdoblje i uključiti ih u svoju svakodnevnu prehranu.
Stoga, u nastavku donosimo tri recepta s kojima ćete pripremiti jednostavna jela od šparoga.
1. Quiche bez tijesta sa šparogama
Sastojci:
– 50 g maslaca
– 200 g šparoga
– šaka sjeckane slanine
– 1 luk srednje veličine
– 3 češnja češnjaka
– 5 jaja
– 200 ml mlijeka
– 100 g ricotta sira
– 50 g ementalera
– 50 g parmezana
– sol, papar, svježi peršin
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva, a za to vrijeme šparoge natrgajte na komade duljine otprilike 2 centimetra i blanširajte ih u kipućoj, posoljenoj vodi tri minute.
Ocijedite ih i ostavite sa strane.
Slaninu popržite na tavi dok ne postane hrskava pa ju stavite na papirnati ručnik i ostavite da se ohladi. Na istu tavu na kojoj ste prižili slaninu, stavite maslac i na njemu, desetak minuta, popržite nasjeckani luk i češnjak. Ugasite vatru i poklopite.
Nakon toga, u posudi istucite jaja s mlijekom pa dodajte ricottu i začine. Potom umiješajte polovicu naribanog ementalera i parmezana, slaninu i luk. Sve izlijte u vatrostalni pekač koji ste prethodno namastili, na vrh poslažite šparoge i posipajte drugom polovicom naribanih sireva.
Pecite 30-ak minuta, odnosno dok se na vrhu ne napravi zlaćana korica.
2. Krem juha od šparoga
Sastojci:
– 200 g šparoga
– 1 mrkva
– 1 krumpir
– 3 češnja češnjaka
– grančica svježeg peršina
– komad korijena celera veličine oraha
– 3 žlice maslinovog ulja
– sol i papar po ukusu
– 20 ml vrhnja za kuhanje
Priprema:
Šparoge natrgajte na komade veličine otprilike dva centimetra, a ostalo povrće narežite na veće komade.
U loncu zagrijte malo ulja pa šparoge kratko popržite. Dodajte ostalo povrće, prekrijte ga vodom, dodajte sol i papar i kuhajte otprilike 30 minuta, odnosno dok svo povrće ne omekša. Kada je povrće kuhano, usitnite ga štapnim mikserom i dodajte vrhnje za kuhanje.
Dobit ćete zdravu povrtnu krem juhu.
3. Rižoto od šparoga
Sastojci:
– 3 žlice maslinovog ulja
– 150 g šparoga
– 1 luk srednje veličine
– 3 češnja češnjaka
– 1 manja mrkva
– 1 šalica riže
– 50 ml vrhnja za kuhanje
– povrtni temeljac ili voda
– sol i papar
Priprema:
U dubokoj tavi zagrijte ulje, pa popržite luk i mrkvu nasjeckane na kockice. Kada luk postane proziran, a mrkva omekša, dodajte češnjak i šparoge pa prodinstajte još nekoliko minuta. Svemu dodajte rižu, popržite nekoliko minuta pa podlijte povrtnim temeljcem ili vodom i začinite po ukusu.
Sve kuhajte 20-ak minuta uz povremeno miješanje. Kada se riža skuhala i upila temeljac, dodajte vrhnje za kuhanje, promiješajte i poslužite.
Želimo vam dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!