
Jeste li ikada pripremili kolačiće ili neko jelo, a onda tek shvatili da prethodno niste zagrijali pećnicu? Evo koliko je to važno.
Kako navodi portal Food & Wine, u većini slučajeva zagrijavanje je neophodno, ali postoje trenuci kada to nije potrebno.
Sobna temperatura u većini domova kreće se između 20 i 23 stupnja, ovisno o godišnjem dobu i preferencijama u pogledu topline i klimatizacije. S tim u vezi, unutrašnjost pećnice ima otprilike sličnu temperaturu.
Zagrijavanje povećava tu unutarnju temperaturu za nekoliko stotina stupnjeva. Kada prethodno zagrijavate, vaša se hrana peče u istim uvjetima, što joj pomaže da postigne željenu teksturu, boju i okus. Stoga se smatra ključnim korakom u mnogim receptim, piše klix.ba.
“Prethodno zagrijavanje osigurava postojanu toplinu, pravilno pečenje i teksturu, točno vrijeme pripreme i optimalno dizanje peciva”, kaže Robert Cantu, glavni kuhar hotela Mokara & Spa i Omni La Mansion del Rio u San Antoniju.
Zagrijavanje pećnice može potrajati od 12 do 20 minuta. Radi sigurnosti, pećnicu je najbolje zagrijavati najmanje 20 minuta prije nego što planirate peći hranu. Izuzetak je kod pečenja kruha – tada se posuda za pečenje treba zagrijati što je više moguće.
Postoji nekoliko faktora koji utječu na to koliko brzo vaša pećnica dostiže željenu temperaturu, uključujući njezinu veličinu i temperaturu na koju je želite zagrijati. Ako imate manju pećnicu i zagrijavate je na nižu temperaturu, proces će trajati kraće.
U mnogim receptima temperatura i trajanje pečenja pažljivo su testirani kako bi se postigli optimalni rezultati. Ako zanemarite upute za prethodno zagrijavanje, vaše bi se jelo moglo “slegnuti” ili “pokvariti” dok pećnica ne dosegne 180 stupnjeva ili više.
“Ako recept izričito zahtijeva temperaturu od 180 stupnjeva tijekom jednog sata, a pećnica još nije dosegla ovu temperaturu, stavljanje hladnog jela unutra dodatno će sniziti temperaturu”, objašnjava Charlie Loomis, glavni kuhar restorana Ellington Park Bistro u hotelu St. Gregory u Washingtonu.
Kao rezultat toga, što god pripremali, vjerojatno će zahtijevati dodatno vrijeme kuhanja, ali tada je teško procijeniti koliko će točno biti potrebno da se jelo dovrši.
Ne samo da nije praktično stalno provjeravati jelo dok se peče, već često otvaranje i zatvaranje vrata pećnice može uzrokovati velike oscilacije temperature.
“Zagrijavanje je također učinkovitije. Razlog broj jedan zašto zagrijavam pećnicu jest taj što mi štedi vrijeme. Prvo što napravim prije nego što pripremim sastojke ili čak pogledam recept jest da uključim pećnicu na 180 stupnjeva”, kaže Emily Yuen, glavna kuharica restorana Lingo u New Yorku.
Najbolje je zagrijati pećnicu kad god to recept zahtijeva. Ovo pravilo posebno vrijedi kod pečenja kruha.
“Kod kruha i drugih peciva, prethodno zagrijavanje pećnice osigurava pravilno dizanje tijesta. Početni nalet topline kada stavite pecivo u pećnicu pomaže mu da se pravilno digne i ravnomjerno zapeče”, kaže Yuen.
Prethodno zagrijavanje je manje presudno kada nešto kuhate dugo na niskim temperaturama, poput pečenja i gulaša. Ako podgrijavate jelo, nije problem staviti ga u hladnu pećnicu. No, važno je naglasiti da je najbolje uvijek slijediti recept.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!