Yahoo je sastavio listu 48 europskih zemalja koje su rangirane po kvaliteti hrane i pića. Hrvatska se našla na dobrom sedmom mjestu.
1. Italija
Italija je zemlja čiji stanovnici znaju uživati u hrani i stoga ne čudi zašto se našla na prvom mjestu.
Talijanima je hrana strast koju vrlo rado dijele s ostatkom svijeta, a tome svjedoče lazanje, rižoto, pizza, te nevjerojatan niz jela koja sadrže svježe mediteranske začine. Također, nezaobilazni su maslinovo ulje i rajčice.
2. Francuska
Francuska je po kvaliteti hrane tik uz Italiju i po mnogima s njom dijeli prvo mjesto. Francuska je poznata po velikom broju sireva i vina koji su toliko raznovrsni da ih je gotovo nemoguće nabrojati. Domaća kuhinja je toliko raznovrsna da se ne može generalizirati s nekoliko reprezentativnih jela.
3. Španjolska
Jela poput paelle i raznih oblika tortille smjestila su španjolsku kuhinju na zasluženo treće mjesto. Osim specifične hrane te bogatog raspona začina i recepata španjolska ima i dobru ponudu vina.
4. Gruzija
Mnogi ostaju iznenađeni činjenicom da se na četvrtom mjestu nalazi Gruzija, no to ne iznenađuje s obzirom na to da se nalazi na ruti kojom su začini putovali iz Azije do Europe.
Gruzijski recepti miješaju ogromnu količinu tih specifičnih začina. Poznati specijaliteti su kruh punjen sirom i jajima, knedle punjene mesom, te slatki pileći paprikaš.
5. Njemačka
Najpoznatija njemačka jela su uglavnom teški i masni obroci. Njemačke kobasice, pivo, kiseli kupus, krumpir te palačinke i knedle poznate su u svijetu. Ipak, Nijemci znaju uživati i u svojim slasnim desertima.
6. Belgija
Belgija je pravo europsko carstvo čokolade, odmah uz Švicarsku. Poznati su belgijski vafli, sireve i te velik broj raznih piva koje se proizvode u više od 180 pivnica.
7. Hrvatska
A sada – Hrvatska! Naša kuhinja nastala je pod utjecajem mješavine raznih utjecaja – od Mediterana i francuske kuhinje do slavenskih recepata.
Hrvati se mogu pohvaliti kvalitetnim maslinovim uljem i kamenicama te vinima poput malvazije. Janjetina ispod peke u potpunosti je oduševila ljude koji su pisali ovu listu.
8. Švicarska
Švicarska je nesumnjivo najpoznatija po svojoj čokoladi no ima i razna druga jela. Poznato je lisnato tijesto punjeno mesnim okruglicama, makaroni sa sirom i lukom te govedina pirjana u vinu sa žgancima.
Švicarska ima razne vrste sireva od kojih su najpoznatiji Gruyere, Ementaler i Vacherin.
9. Portugal
Poznata su portugalska jela s morskim plodovima, jela napravljena u posebnim tavama te fiš paprikaš zvan caldeirada. Paprikaš sa svinjetinom i govedinom i raznim povrćem sjajno upotpunjuje jela s morskim plodovima, a tu su i paprikaš od slanog bakalara te riblji uštipci s limunom. Portugal ima i dobra vina od kojih se izdvajaju portugalski Porto, Madeira i Vinho Verde.
10. Mađarska
Mađarska se našla na desetom mjestu i to zahvaljujući poznatim gulašima, paprikašima, kuhanim tijestom sa svježim sirom i pohanim sirom. Većina jela su kuhana i pirjana, a paprika se najčešće koristi kao začin.
Listu svih 48 zemalja pročitajte ovdje.