Kako napokon prestati previše jesti?

Lifestyle 03. ožu 201510:20 > 10:22
MorgueFile/ilustracija

Svi imamo dane kada osjećamo neutaživu glad i koliko god raznovrsne hrane pojedemo, čini se kao da organizam želi još. Naravno, nije strašno ako si ponekad ugodimo i damo oduška, ali redovno prejedanje odrazit će se loše ne samo na vitku liniju, već i na cjelokupnu zdravstvenu sliku.

Bilo koja promjena ne može se učinkovito odraditi preko noći i nije poželjno raditi nagle rezove. Baš kao i s rigoroznim dijetama, koje je teško držati neko dulje vrijeme, i problem prejedanja treba rješavati korak po korak. Evo nekoliko ideja koje su ujedno i smjernice za zdraviji način života.

Jedite redovno

Ljudi koji najviše jedu u večernjim satima i osjećaju da su i dalje gladni, najčešće rade pogrešku što ne jedu tijekom dana. Koliko god da ste zauzeti, pronađite tih par minuta da pojedete doručak i ručak. Postoje brzinska rješenja poput shakea za doručak koji možete pripremiti kod kuće pa ponijeti na posao, a isto vrijedi i za ručak. Tijelo ne može funkcionirati ako nema goriva i to morate prihvatiti.

Cjelovite namirnice

Naše tijelo prepoznaje cjelovite namirnice kao pravi izvor hrane. Cjelovite namirnice također su pune vitamina i minerala koji nam pomažu da se što dulje osjećamo sitima. Kada jedemo prerađene namirnice koje su pune kemikalija i raznih dodataka, organizam ostaje zbunjen i ostane gladan jer još uvijek traži hranjive tvari. Zapamtite – što kraći popis sastojaka na nekoj namirnici, to bolje!

Masti su važne, ali samo one zdrave

Masti iz ulja poput maslinovog i kokosova ili maslaca od badema i orašastih plodova te ribe kao što je losos ili sardina spadaju u kategoriju zdravih masti. Čak i punomasni mliječni proizvodi poput jogurta ili kozjeg sira nisu na listi loših namirnica jer su masne. Problem je što klasične i prerađene namirnice koje poznajemo kao masne zapravo imaju i šećera, a to je ono što nas deblja i daje kratkotrajnu energiju.

Oboružajte se vlaknima

Vlakna bi trebala biti dio prehrane svakoga dana. ‘Loš kolesterol’ danas je vrlo raširen problem, a prirodan način njegove prevencije hrana je bogata vlaknima. Njezinu djelotvornost potvrdila su brojna istraživanja. Također, mnoga istraživanja do sada potvrdila su da ljudi koji jedu namirnice bogate vlaknima imaju manji rizik od raznih srčanih bolesti, ali i od srčanog udara. Osim toga, vlakna su važna za urednu probavu, ali i pomažu kod održavanja vitke linije jer se zbog njih možete dulje osjećati sitima. Lipner svakodnevno prehrani dodaje Chia sjemenke u razne smoothieje i shakeove za doručak. Naglašava da su bogate zdravim Omega 3 masnim kiselinama, ali i daju energiju potrebnu za naporni radni dan.

Identificirajte opasnu hranu za vas

Svi imamo omiljene namirnice koje ne možemo prestati jesti kada započnemo. Najčešće se radi o slanim ili slatkim namirnicama koje nas zbog okusa tjeraju da uzmemo još. Ako je to za vas čokolada koju gotovo uvijek pojedete cijelu, prestanite je kupovati.

Napravite pauzu od alkohola

Lipner naglašava kako njegovi pacijenti često nisu svjesni poveznice alkohola s prejedanjem, no činjenica je da uz čašu piva uvijek volimo i nešto prigristi, najčešće nešto nezdravo poput pizze ili grickalica. Dajte si malo truda i odreknite se alkohola na dva tjedna te vodite evidenciju jeste li i manje jeli. Moguće je da ćete postati svjesniji i što pijete i što jedete.

Jedite u društvu

Općepoznato je da ćemo u društvu uvijek paziti što radimo i kako se ponašamo pa ćemo tako pojesti jedan umjesto tri kolača jer ne želimo biti obilježeni kao pohlepna osoba. Stoga nije loše da idete s kolegama na poslu na ručak jer ćete vjerojatno birati zdravije i nećete pretjerivati, piše Tportal.