U žurbi ili iz navike ponekad ne razmišljamo kada ili kako smo pohranili skuhanu hranu u hladnjak, a to može dovesti do razvoja bakterija koje su opasne za zdravlje. Evo nekoliko osnovnih pravila koja morate znati kad već pripremljenu hranu ili ostatke od ručka spremate u haldnjak
Temperatura u hladnjaku
Bez obzira na to što ćete namjestiti temperaturu u hladnjaku prema preporukama proizvođača, zapravo ne možete biti sigurni je li ispravna ako nemate termometar. Bilo bi idealno da se koristi termometar jer je preporučena temperatura u hladnjaku od pet stupnjeva Celzija naniže. Pazite da su vrata hladnjaka uvijek dobro zatvorena.
Pohranjivanje hrane
Često ne razmišljajući stavljamo svakojake namirnice u pretince u vratima hladnjaka, ali ondje je zapravo temperatura nešto viša pa treba biti dodatno oprezan. U vrata od hladnjaka nije preporučljivo stavljati osjetljivije namirnice poput jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa ili ribe.
Ohladite hranu prije spremanja
Nije preporučljivo vruću hranu spremati u hladnjak jer će ga hladiti, ali budući da se na dulje od dva sata na sobnoj temperaturi stvaraju uvjeti za razvoj bakterija, treba se potruditi da se jelo ohladi u tom roku. Veće komade poput cijelog pileta narežite na manje komade i ako je potrebno, stavite u vrećicu za zamrzavanje pa uronite u vodu s ledom kako bi se što prije ohladilo. Ako ste pak radili veliku porciju variva, razdijelite ga u manje posude pa će se prije ohladiti.
Posude za spremanje
Važno je posude od kvalitetnije plastike koje su namijenjene za hladnjak ili one od stakla budu čiste. Ponekad se u sitnim utorima od poklopca ili kvačilima za bolje zatvaranje nakupi prljavština koja je opasna za nakupljanje bakterija. Stoga je možda i bolje da takve posude operete ručno nego u perilici posuđa.
Generalno čišćenje i kontrola hladnjaka
Jednom godišnje hladnjak bi trebalo temeljito očistiti, a to uključuje vađenje svih polica i dijelova koji se mogu fizički maknuti pa detaljno oprati. Također provjerite filtere za vodu i sve dodatke na koje su se mogli iscijediti ili prilijepiti komadi hrane, piše tportal.