Diže li vam se kosa na glavi kada se pogledate u ogledalo ili stanete na vagu i pomislite: Moram na dijetu?
Oni koji su barem jednom pokušali skinuti kilograme nekom od popularnih dijeta, znaju da su to velika odricanja te da je potrebna velika snaga volje i ustrajnost. A konačni rezultat? Varljiv, u najboljem slučaju.
Ako ste i vi među onima kojima je dijetna prehrana prava muka, možda će vas ovo razveseliti. Ne trebate se odricati svojih najdražih jela, dovoljno je da jedete umjereno, ali neke od ovih, u dijetama inače “zabranjene” namirnice, mogu nam čak i pomoći da prije izgubimo neželjene kilograme.
Vino
Alkohol je u svakoj dijeti zabranjena namirnica. Prvi je na listu “za otpis” kada krenete u borbu s masnim naslagama. Ipak, čaša vina neće napraviti toliko štetu da je se morate sasvim odreći, posebice kada znamo da čaša crnog vina na dan djeluje blagonaklono na srce, a nedavna istraživanja pokazala su da će pomoći u redukciji masnoće u tijelu ako se konzumira umjereno.
Istraživanje provedeno na Sveučilištu Purdue pokazalo je da antioksidans koji nalazimo u grožđu ima antiupalna i antikancerogena svojstva te kontrolira razvoj masnih stanica. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Biological Chemistry.
Krumpir
Ako pokušavate izgubiti masne naslage, vjerojatno znate koliko je važno ograničiti unos ugljikohidrata jer imaju visoki glikemijski indeks. Što je veća ta vrijednost, to više povećava razinu šećera u krvi i za posljedicu dovodi do povećane proizvodnje inzulina i na koncu i debljanja. Ipak, krumpir sadrži vlakna i bogat je magnezijem, kalijem, vitaminom C i bakrom. American Heart Association deklarirao je ovu namirnicu kao zdravu namirnicu s malo zasićenih masnoća i niskog kolesterola. Izbjegavajte ga jesti prženog, ali ako ga pripremate na zdraviji način, kuhanjem ili pečenjem s dodatkom nekog zdravijeg ulja i u umjerenim količinama – ne trebate se brinuti.
Hamburger
A gastro napast… Ako ste ljubitelj brze hrane, ovo će vas posebno razveseliti. Hamburgeri nam zaista mogu pomoći u mršavljenju. Iako nam to može zvučati kao prava enigma, stručnjaci tvrde: tajna je u mesu, ali i u pecivu ako je od cjelovitih žitarica. Meso bi trebalo biti od životinje koja nije tovljena, odnosno hranjena je na pašnjacima jer takvo meso ima više hranjivih tvari, ali i sadrži konjugiranu linolnu kiselinu (CLA) za koju je poznato da djeluje na štitnjaču koja luči hormone zadužene za kontroliranje težine. Stoga je potrebno znati podrijetlo mesa i birati peciva od cjelovitih žitarica, ali uz taj “napor” u konačnici se hamburgera ne trebate odricati.
Kokice
Kokice su došle na “loš glas” samo zbog toga što se sve češće pripremaju s maslacem, pa čak i karamelom i čokoladom. Koliko god kod nas ove potonje kombinacije bile rijetke, ipak je dobro znati da bi trebalo izbjegavati takav način pripreme. Same kokice sadrže vitamine B, C, magnezij, kalij pa čak i neke antioksidanse koji su značajni za naš organizam jer se bore protiv opasnih, slobodnih radikala.
Jaja
Na prvi spomen jaja većina pomisli na kolesterol. Ipak, jaja bismo trebali konzumirati jer nam “donose više dobra nego zla”. Žumanjak, zaslužan za kolesterol u jajima, lako možemo izbaciti ili jesti u umjerenim količinama. Jaja su niskokalorična, proteinska namirnica koja sadrži i vitamine A, B, D, E, folnu kiselinu, cink, željezo i riboflavin. Istraživanja pokazuju da dva jaja za doručak značajno smanjuju apetit tijekom dana, piše Večernji list.