Za mnoge su salate sjajno rješenje za brz i zdrav obrok. Dovoljno je ubaciti izrezano povrće i začiniti. Reklo bi se da gotovo ne možemo pogriješiti, no je li to zbilja tako?
Istina, za pripremu salate nećete potrošiti puno vremena, ali možda ćete napraviti nekoliko grešaka kojih niste ni svjesni.
Previše umaka
Ukoliko salatu ‘utopite’ u previše umaka, rezultat vam se sigurno neće svidjeti. Bitno je i da ravnomjerno ulijevate umak u salatu nego da odmah na početku izlijete cijelu količinu.
Nedovoljno osušena zelena salata
Kako bi salata bolje prihvatila umak, bitno je listove zelene salate prvo dobro oprati i temeljito osušiti.
Zaboravljate začine
Ako omiljenu piletinu začinite prije kuhanja, morate i salatu jer će biti puno ukusnija.
Dosadni umaci
Uvijek stavljate malo octa i maslinovog ulja? Zašto ne biste napravili sami svoj umak? Imajte na umu to da je bitan pravilan omjer ulja i limunovog soka (ocat ili nešto drugo kiselog okusa) – 3:1.
Griješite u koracima
Ponekad je najbolje neke teže sastojke, poput oraha, sjemenki, rajčica, graška itd., dodati na samom kraju kako bi se zadržali na vrhu. Osim toga, tako će se salata ravnomjernije podijeliti.
Posluživanje
Ako vam se čini da vaš omiljeni umak ‘padne’ na dno zdjele za salatu, možda je bolja ideja servirati je na tanjuru, piše Tportal.