Znate li koliko brzo treba iskoristiti ajvar ili džem kada otvorite teglu? Koliko brzo morate potrošiti jogurt ili sok kada ih otvorite? Većina ljudi postupa po osjećaju, ali ako pogriješimo može li nastati neka šteta po zdravlje? O pravilnom čuvanju namirnica, za RTS je govorila Marija Rakić Ljubomirović, inženjerka biotehnologije iz Kemijsko-prehrambeno tehnološke škole u Beogradu.
Plijesan je vrsta gljive koja naseljava vlažna mjesta. Čak i ako namirnice držite u frižideru može se dogoditi da se na namirnicama pojavi plijesan, a tada je vrlo važno postupiti pravilno kako ne bi trpjelo zdravlje.
“Džem i marmelada imaju izuzetnu moć stvaranja plijesni jer sadrže puno šećera i puno vode. Kada se plijesan stvori na površini obično je samo maknemo žlicom i bacimo. Ne, nikako”, kaže tehnologinja Marija Rakić Ljubomirović za RTS ordinaciju.
Važno: Džem neće biti sigurniji ni ako se prokuha jer ne znamo kakve su plijesni na njemu.
Šta se događa s kiselim kupusom ako se po vrhu bačve uhvati plijesan?
Za kiseli kupus ima nade.
“Možete pokupiti tu plijesan, ukloniti površinski sloj kupusa. Morate opipati i glavice kupusa, vidjeti je li omekšao i onaj na dnu bačve, ne samo onaj na površini”, objašnjava.
Rok trajanja namirnica po otvaranju – čuvanje u frižideru
– džem i marmelada – dva tjedna
– zimnica – 7 dana
– kiseli krastavci – 3 mjeseca
– ajvar – 3 mjeseca
– kečap – 6 mjeseci
– senf – 12 mjeseci
– konzerve – 1 dan
Kako postupati s namirnicama koje su u konzervama? Treba li ih po otvaranju prebaciti u staklene posude?
“Obvezno ih treba prebaciti u staklenu ili porculansku posudu, poklopiti i odložiti. Konzerva se čuva jedan dan samo u slučaju ako ste konzervu otvorili i ostavili sadržaj u njoj. Ako prebacite sadržaj, možete je sigurno čuvati dva do tri dana”, ističe tehnologinja i dodaje da su mesni proizvodi rizični zbog bakterioloških kvarenja koja mogu biti opasna.
Koliko dugo može trajati mast u plastičnoj ambalaži nakon otvaranja?
“Masnoće mogu trajati dva do tri mjeseca, ali na tamnom mjestu bez topline. Bolje je prebaciti ulje u staklenu bocu, tada može trajati i do šest meseci”, objasnila je.
Zašto brašno treba čuvati u frižideru?
“Ljudi obično ostave brašno u nekom ormariću gdje je toplo. Ne morate brašno držati u frižideru, ali mora biti na hladnom mjestu, poput podruma. Ako brašno držite u frižideru obvezno ga prebacite u staklenu posudu, nemojte ostavljati u papirnoj vrećici”, pojašnjava tehnologinja.
Rok trajanja namirnica po otvaranju – čuvanje u frižideru
– dugotrajno mlijeko – 7 dana
– kiselo mlijeko i jogurt – 7 dana
– mladi sir – 7 dana
– stariji sir – 15 dana
– biljna mlijeka – 3 dana
– biljno vrhnje za kuhanje – 4 dana
– pasterizirani sokovi – 2-3 dana
– sok od rajčice – 4 dana
– brašno – 6 mjeseci
Možemo li oprati sir ili ukloniti dio na kojemu je nastala plijesan?
“Ne bih to preporučila. Mi ne znamo kakve su se plijesni razvile, zato je najsigurnije ne jesti takve vrste prerađevina”, rekla je Marija Rakić Ljubomirović i dodala da je ista situacija kod biljnih mlijeka i vrhnja. Naime, ove namirnice podložne su stvaranju plijesni pa i četiri dana čuvanja u frižideru može biti mnogo.
Sok od rajčice
“Domaća pripremljena rajčica se obično čuva u staklenim bocama pa u frižideru može stajati između sedam i deset dana. Tijekom kuhanja je dodana sol koja je prirodni konzervans koji će održati svježinu”, istaknula je tehnologinja i dodala da kupovna rajčica, koja nije prebačena u staklenu posudu, u frižideru može ostati do četiri dana”, zaključila je za RTS ordinaciju Marija Rakić Ljubomirović, inženjerka biotehnologije.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!