Kruška je često podcijenjeno voće koje krije brojne zdravstvene prednosti zbog čega bi ih trebali češće konzumirati.
Dijetetičarka Julie Pace ističe kako je riječ o voću koje je vrvi korisnim i hranjivim tvarima.
“One pružaju izvrstan izvor dijetalnih vlakana, antioksidansa, minerala i korisnih biljnih spojeva”, objašnjava Pace, dodajući da te tvari doprinose zdravstvenim dobrobitima poput smanjenog rizika od određenih bolesti. Kruške su posebno korisne za zdravlje crijeva i srca, navodi Real Simple.
Kruške obiluju vlaknima
Unos vlakana ključan je za zdravu probavu, no riječ je o nutrijentu koji veliki broj ljudi zanemaruje.
Riječ je o esencijalnom nutrijentu koji je povezan s nizom zdravstvenih dobrobiti poput održavanja zdravlja srca i crijeva.
“Kruške sadrže obje vrste vlakana – topiva i netopiva”, kaže dijetetičarka Hannah Jones. “Mogu pomoći u promicanju zdravlja crijeva omekšavanjem ili povećanjem količine stolice, olakšavajući izbacivanje”, rekla je Jones ustvrdivši kako bi vam kruška mogla pomoći ako imate problema sa zatvorom.
Kruške podržavaju rad srca
Ne samo da vlakna u kruškama pomažu pri zatvoru nego su i iznenađujuće korisna namirnica za sveopće zdravlje vašeg srca.
Prema jednoj studiji iz 2022., s povećanom konzumacijom vlakana si uvelike smanjujete rizik od zdravstvenih problema kardiovaskularnog sustava poput srčanog i moždanog udara.
Također postoji niz istraživanja koja sugeriraju da prehrana bogata vlaknima može zaštititi od niza kardiovaskularnih bolesti.
Uz vlakna kruške vrve i antioksidansima. ““Antioksidansi u kruškama, poput procijanidina i kvercetina, nude značajne dobrobiti za srce”, objašnjava Pace. “Oni mogu poboljšati stanje krvnih markera povezanih sa zdravljem srca”, dodaje.
Mogle bi smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2
Dijetalna vlakna koja se nalaze u kruškama mogu pomoći u kontroliranju razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom.
“Konzumiranje pet ili više tjednih obroka voća bogatog antocijaninom, osobito crvenih krušaka, može biti izvrstan način za smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2 do 23 posto”, objašnjava Pace, ukazujući na studiju iz 2012. godine. “Oni također poboljšavaju kontrolu glikemije”, dodaje.
Bogate su antioksidansima
Kruške sadrže niz antioksidansa kao što su vitamin c, vitamin K, kvercetin, antocijan i drugi. U kombinaciji s antioksidansima iz drugih namirnica, mogu pomoći pri smanjenju rizika od raznih bolesti.
Jedna studija iz 2019. pokazala je kako prehrana bogata biljnom hranom koja vrvi antioksidansima, uključujući kruške, može smanjiti rizik od raznih kroničnih bolesti.
Kruške imaju protuupalna svojstva
Zdrava prehrana jedan je od načina na koji možete smanjiti upalu. Protuupalna svojstva krušaka uglavnom se svode na njihov visok sadržaj antioksidansa. Konkretno ono što kruški daje protuupalna svojstva su flavonoidi koji smiruju upalu što zauzvrat smanjuje rizik od niza upalnih bolesti.
Pridonose zdravlju crijevnog mikrobioma
Zdrav crijevni mikrobiom pridonosi sveukupnom zdravlju imuniteta i drugih tjelesnih funkcija. Crijevni mikrobiom dom je “dobrih” bakterija koje se zovu probiotici.
Te bakterije hrane se prebioticima koji se mogu pronaći u kruškama, naglašava Pace.
“Prebiotici u kruškama potiču zdrav crijevni mikrobiom koji je ključan za probavu i cjelokupno zdravlje”, objašnjava ona. Pokazalo se da prebiotička vlakna u kruškama stimuliraju te “dobre” bakterije, pridonoseći zdravom crijevnom mikrobiomu.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!