Većina ljudi u kavu najčešće dodaje šećer i mlijeko, a neki se odlučuju i za razne sirupe.
Trend koji kruži društvenim mrežama predlaže dodavanje prstohvata soli umjesto žličice šećera u šalicu kave. Navodno ovaj trik uklanja gorčinu i otkriva druge okuse koji bi se inače mogli “izgubiti”.
Ako vam ideja zvuči čudno, budite uvjereni da nije tako čudna kao što mislite. Za ovu neobičnu kombinaciju, poznatu već desetljećima, postoji čak i znanstvena osnova: natrijev klorid iznimno je učinkovit u suzbijanju gorčine u kavi i svim vrstama hrane, piše Independent.
Uklanjajući percepciju gorčine, sol omogućuje drugim okusima, poput slatkoće, da dođu do izražaja i istinski zablistaju.
Istraživanje objavljeno 1995. pokazalo je da je sol učinkovita u prikrivanju gorčine. Kada su znanstvenici pomiješali slatke i gorke spojeve, dodavanje soli učinilo je okus mješavine slađim i manje gorkim. Ali potiskivanje nije išlo obostrano, gorki spojevi nisu potisnuli okus soli.
Uobičajeno je, primjerice, soliti patlidžan kako bi se smanjila njegova gorčina. Soljenje je također popularna tehnika za smanjenje gorčine prokulica.
Na raznim mjestima diljem svijeta sol se obično dodaje kavi kako bi se poboljšao njezin okus. To je slučaj, primjerice, u Vijetnamu, gdje se slana kava poboljšava kondenziranim mlijekom.
Čak su i pripadnici američke mornarice pili kavu sa soli tijekom i nakon Drugog svjetskog rata i otkrili da je upravo sol pomogla u uklanjanju gorčine. Dakle, ako ne volite kavu sa šećerom ili mlijekom, možda biste trebali probati onu s prstohvatom soli.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!