Prema Međunarodnom udruženju proizvođača mlijeka, sir ima bogatu kulinarsku povijest, a ljudi ga prave više od 4.000 godina. Postoji 2.000 vrsta sira, ali koji je najzdraviji?
Rane studije potvrdile su vezu između visokog unosa zasićenih masti iz mliječnih proizvoda i većeg rizika od srčanog oboljenja. Ali punomasni mliječni proizvodi, prema nedavnim istraživanjima, možda nisu tako nezdravi kao što se ranije mislilo.
Sir je potpuno zdrav i može biti dio općeg plana zdrave ishrane“, rekla je dijetetičarka Vanesa Riseto nakon objavljivanja pregleda studija iz 2023. u kojima je utvrđeno da je sir bogat hranljivim materijama i da ima „neutralne do umjerene koristi za ljudsko zdravlje“.
I dijetetičarka Natali Riko slaže se da u ishrani ima mjesta za sir, prenosi danas.rs.
“Općenito, nema potrebe izbjegavati sir, osim ako osoba nema alergiju na mliječne proizvode. Dobro je i preskočiti ga u slučaju intolerancije na laktozu. Međutim, sir treba tretirati kao dodatak jelu, a ne kao glavno jelo”, rekla je ona.
Kada je u pitanju najzdraviji sir, svjež sir je definitivni pobjednik.
“Ima manje zasićenih masti i više proteina od većine drugih sireva”, ističe Riko.
Pola šalice malomasnog (2%) mladog sira ima:
90 kalorija
12 grama proteina
2,5 grama masti
5 grama ugljenih hidrata
125 miligrama kalcija (10% dnevne vrijednosti)
Svjež sir je manji izbor od drugih vrsta, a čak možete kupiti niže verzije natrija.
“Drugi u kategoriji najzdravijih sireva su meki sirevi poput rikote ili mozzarelle, koji se rade od nemasnog ili obranog mlijeka, pa imaju manje zasićenih masti i općenito su zdravi“, tvrdi Rico.
Još jedna dobra opcija je feta sir. Tvrdi sirevi kao što su parmezan, cheddar i švicarski prirodno imaju manje laktoze, tako da ljudi s netolerancijom na laktozu mogu imati koristi od odabira ovih proizvoda.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!