Bobice crne bazge sadrže antioksidanse, vitamine C i E, flavonoide, terpene i druge ljekovite tvari koje djeluju antivirusno, antibakterijski i diuretski. Dozrijevaju krajem kolovoza i u rujnu, a od tih zdravih tamnoljubičastih plodova priprema se sirup za jačanje zdravlja.
Posebno je koristan u sezoni prehlada, gripe i virusa, piše Krstarica.
Pomaže u borbi protiv povišene temperature, jača imunitet, liječi anemiju, odnosno podiže razinu željeza u krvi, te pomaže kod opće slabosti organizma, zatvora i stresa.
Bobice se ne smiju jesti sirove jer su toksične i mogu izazvati trovanje. Termičkom obradom toksičnost bobica se potpuno uništava, a sirup je siguran za konzumaciju.
Ako iz recepta izbacite đumbir, ovaj napitak mogu piti i djeca.
Sastojci
1 kilogram zrelih bobica bazge; 1 l vode; 0,75 kg šećera; 2 cm svježeg korijena đumbira; sok i korica jednog limuna; 0,5 kilograma domaćeg meda.
Priprema
Bobice bazge prelijte vodom i kuhajte oko 15 minuta. Maknite s vatre, dodajte šećer, naribani đumbir te sok i naribanu koricu limuna.
Poklopite, ostavite da odstoji 30 minuta, zatim procijedite kroz sito.
Procijeđeni sok zagrijte do vrenja, dodajte med, dobro promiješajte i dok je još topao, ulijte u čiste staklene boce.
Sirup čuvajte na hladnom i tamnom mjestu (može i u hladnjaku) te koristite kao sirup za razrjeđivanje.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!