Oglas

Recept za najzdraviji doručak na svijetu

author
N1 Info
03. stu. 2024. 09:55
zobena kaša
Pexels/Ilustracija | Pexels/Ilustracija

Zobena kaša prepuna je proteina i prehrambenih vlakana – dvjema velikim stvarima koje su potrebne vašem tijelu.

Oglas

Pola šalice zobi sadrži:

Mangan: 64% vaše preporučene dnevne količine.

Bakar: 18% vaše preporučene dnevne količine.

Vitamin B1 (tiamin): 16% vaše preporučene dnevne količine.

Magnezij: 13% vaše preporučene dnevne količine.

Fosfor: 13% vaše preporučene dnevne količine.

Cink: 13% vaše preporučene dnevne količine.

Željezo: 10% vaše preporučene dnevne količine.

Vitamin B5: 9% vaše preporučene dnevne količine.
Kad pogledate ovaj popis, vjerojatno vam je jasno zašto se zobena kaša smatra najzdravijim doručkom.

3 razloga da svako jutro doručkujete zobenu kašu:

Smanjuje kolesterol


Istraživanja pokazuju da svakodnevna zdjela zobene kaše može smanjiti razinu ukupnog kolesterola i lošeg kolesterola koji začepljuje arterije, piše Krstarica.

Pomaže u regulaciji šećera u krvi


Zob sadrži mnogo vlakana poznatih kao beta-glukan. Osim što djeluje na kolesterol, beta-glukan također može usporiti apsorpciju glukoze (ili šećera) u krv.
Nakon što pojedete zobene pahuljice, beta-glukan se razgrađuje u otopinu sličnu gelu koja oblaže vaša crijeva. Taj gusti sloj prirodno usporava brzinu ulaska šećera u krvotok.

Odlična je za mršavljenje


Kad pojedete zobenu kašu, osjećaj sitosti traje dugo, što znači da nema grickanja između obroka – a to znači manje kilograma.

Priprema doručka:


Najbolje bi bilo da zob odstoji neko vrijeme u vodi, oko 5 sati. Procijedite je, pa kuhajte oko pola sata. Tako kuhanu zob možete kombinirati za slana i slatka jela.

Ako joj dodate sir i malo slanine – imat ćete doručak koji će vas napuniti energijom.

Ako zobi dodate voće i med – dobit ćete savršeno zdrav, sladak doručak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama