Dok traje rasprava o tome trebaju li se neke namirnice držati u hladnjaku ili na kuhinjskim policama, postoji jedna posebna za koju su mnogi od nas mislili da je nikada ne treba držati u hladnjaku, krumpir.
Prema novom savjetu Agencije za standarde hrane (FSA), krumpir se sada može držati u hladnjaku ili na hladnom i suhom mjestu. Prethodno su stručnjaci upozoravali potrošače da krumpire ne drže u hladnjaku jer su izvješća istaknula potencijalne zdravstvene rizike držanja krumpira na niskim temperaturama.
Agencija je rekla da držanje krumpira u hladnjaku može dovesti do stvaranja akrilamida, koji je povezan s razvojem raka.
Držanje krumpira u hladnjaku moglo bi dovesti do stvaranja dodatnih šećera u krumpiru, koji bi se potom pretvorio u akrilamid, rekli su tada, piše Good Housekeeping.
Agencija opisuje akrilamid kao “kemijsku tvar koja nastaje kada se hrana poput krumpira kuha na visokim temperaturama (iznad 120°C).”
Međutim, od tada su promijenili mišljenje i ohrabrili potrošače da drže krumpire u hladnjaku.
Traje li krumpir dulje u hladnjaku ili na policama?
Navodi se da su obje opcije podjednako u redu, ovisi o vašim željama i prostoru u hladnjaku.
Međutim, ako želite duže očuvati svoje krumpire, sugerira se da je hladnjak odličan način da izbjegnete bacanje hrane.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok