Kruh je namirnica koju kućanstva kupuju svakodnevno. Važan je dio prehrane stanovništva, ali sve više kruha završava u otpadu zbog kratkog roka trajanja.
Platnena vrećica
Mnogi se odlučuju kruh čuvati u hladnjaku, a neki u posudama. Međutim, stručnjakinja za otpad Sophie Trueman kaže da je najbolji način čuvanja kruha u platnenoj vrećici.
Kada se kruh čuva u vlažnom ili pregrijanom okruženju, može doći do stvaranja plijesni, što je rizik za zdravlje osobama s respiratornim problemima i alergijama.
“Zapamtite, ako je kruh svježe napravljen, ne biste ga trebali čuvati u hermetički zatvorenoj vrećici, jer neće moći disati. Morate ga pustiti da diše kako bi bio najbolji. Uvijek ga je najbolje čuvati u košari za kruh ili platnenoj torbi, da se ohladi na sobnoj temperaturi”, objasnio je stručnjak, a prenio klix.ba.
Suh ormarić
Još jedno idealno mjesto je kutija za kruh ili hladan i suh ormarić, gdje je zaštićen od glavnih uzroka kvarenja kruha; topline i vlage.
Nemojte ga držati u hladnjaku
Ističe da hladnjak zapravo ubrzava proces stvaranja plijesni, zbog procesa retrogradacije koji uzrokuje kristalizaciju molekula škroba na nižim temperaturama.
Bolja opcija od hlađenja je zamrzavanje, koje kruh može održati svježim nekoliko dana. Prije konzumacije ostavite kruh da se odledi, a za hrskavu strukturu stavite ga u pećnicu na nekoliko minuta.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!