Dok druge zemlje planiraju mjere i redukcije, nama – lakonski odgovor premijera

N1 Komentar 17. kol 202208:29 > 10:52 3 komentara
N1

Donosimo jutarnju analizu našeg Domagoja Novokmeta.

Bez obzira na ono što se povremeno u vrlo kratkim i šturim obraćanjima može čuti od Vlade, koja je još u fazi odmaranja, čini se da razloga za zabrinutost u Hrvatskoj, kao i u Europi, itekako ima.

Šest je puta veća komercijalna cijena električne energije u odnosu na onu zagarantiranu koju plaćaju hrvatski građani, a koja im je i ovako prevelika. Postavlja se pitanje tko i dokad može nadomještati, pogotovo ako se ugovorima nije zaštitilo. To je ono što javnost kao pitanje postavlja Vladi, a odgovora nema. Premijer Andrej Plenković je na Veliku Gospu poručio da su na odmoru, a resornog ministra gospodarstva, Davora Filipovića, uopće nema da odgovori na neka pitanja.

VEZANE VIJESTI

Podzemno skladište plina Okoli trenutno se puni na 60 posto kapaciteta, nešto sporije nego inače, a premijer kao da zanemaruje obvezu da do 1. studenoga ono bude puno na 90 posto.

Jučer su nam i iz nuklearke Krško potrvrdili da sad proizvode manje energije u odnosu na vodostaj.

Kad sve skupa zbrojimo, ostaje nam samo uvoz i šest puta veća cijena od one koju trenutno plaćaju građani. Poduzeća su već pod strašnim udarom. U Njemačkoj se priprema porez na energente, Velika Britanija već javno raspravlja kojim će se ritmom uvoditi redukcije, a u Hrvatskoj samo lakonski odgovor premijera od nekoliko sekundi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.