Na svečanost u Saboru nisu došli ni Karamarko ni Milanović

Vijesti 30. svi 201611:33 > 13:32
N1

Hrvatski sabor danas obilježava svoj Dan, jer je 30. svibnja 1990. konstituiran prvi demokratski višestranački sabor. Svečana sjednica zakazana za podne održava se u jeku velike političke krize u zemlji.

TIJEK DOGAĐAJA

12:30 Završena je svečana sjednica Sabora

12:10 Okupljenima se obratio predsjednik Sabora Željko Reiner.

“Birali su nas da se smanji dug i povećamo investicije… Nisu nas birali da pričamo o starim ranama i stvaramo nove podjele. Moramo se sjećati povijesti i prenositi istinu o njoj”, rekao je među ostalim predsjednik Sabora.

12:00 Počela je svečana sjednica Sabora.

11:55 N1 doznaje da ni Karamarko ni Milanović neće doći na današnju sjednicu Sabora.

11:50 Na pitanje može li zamisliti Vladu u kojoj njegovi ministri ostaju, a on odlazi – Božo Petrov odgovorio je – teško. Ostajemo pri odluci za opoziv, ponovio je Petrov. “Što se tiče nas, ako smo za opoziv, ne vidim kako možemo ostati. Rekao sam da će Nacionalno vijeće donijeti konačnu odluku, ali teško da ćemo smanjivati kriterije. 12 zastupnika MOST-a ostaje pri odluci za opozivom”, izjavio je šef MOST-a. VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

11:40 ‘Odgođena je sjednica Odbora za Ustav na kojoj se sutra trebalo određivati tko će biti kandidati za suce Ustavnog suda’, rekao nam je SDP-ov Peđa Grbin. Ako do 8. lipnja najmanje četvero sudaca ne dobije dvotrećinsku potporu u Saboru, nastupa blokada Ustavnog suda, a posredno i blokada cijelog sustava. VIŠE PROČITAJTEOVDJE

11:30 Reporterka N1 Nataša Božić neslužbeno doznaje da na svečanu sjednicu ne dolazi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko.

Dan Sabora spomen na povijesnu ulogu parlamenta

Konstituiranjem višestranačkog Sabora, okončana je gotovo polustoljetna komunistička vlast u Hrvatskoj i time je otvoren put stvaranju demokratske i samostalne Hrvatske. Dan Sabora je spomen na povijesnu ulogu parlamenta u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća. 30. svibnja 1990. za predsjednika Sabora izabran je Žarko Domljan koji je naglasio da Sabor napokon postaje mjesto otvorenog sučeljavanja, gdje će zastupnici glasovati po vlastitoj savjesti svjesni svoje odgovornosti.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stipe Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman koji je poručio konstituiranje Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. Kao što sam vjerovao da će hrvatski narod reći svoju zrelu riječ na prvim demokratskim izborima još sam čvršće uvjeren da će on znati i moći izgraditi život dostojan slobodnih ljudi u svojoj jedinoj, napaćenoj ali svetoj domovini, poručio je tada prvi hrvatski predsjednik.

Na današnji dan, 1994. godine, uz brojne polemike, u hrvatski novčarski sustav uvedena je hrvatska kuna koja je zamijenila hrvatski dinar – valutu kojom smo plaćali nakon raspada Jugoslavije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.