Evo koje stranke imaju najskuplje članarine

Vijesti 01. velj 201709:00 > 09:01
Ilustracija

Iako se vole hvaliti brojem članova i sljedbenika, sredstva koja stranke prikupe od članarine skromna su čak i kad stranačka vojska, poput HDZ-ove, broji preko 200 tisuća. Dio problema leži i u lošoj naplati članarine o kojoj u strankama ne vole govoriti.

Tako SDP ima, od 2008., 15 milijuna kuna nenaplaćenih članarina. SDP je prošli vikend na Glavnom odboru stranke, zbog teškog financijskog stanja u kojem se našla stranka, odlučio povisiti cijene članarina.

Povećan je iznos za saborske zastupnike i predstavnike u Europskom parlamentu, dok će studenti i nezaposleni te oni s ispodprosječnim primanjima i mirovinama plaćati jednu odnosno pet kuna.

Eurozastupnici tako u SDP-ovu blagajnu mjesećno će uplaćivati 3000 kuna, a saborski zastupnici s plaćom od 16 do 20 tisuća kuna 1300 kuna članarine. Članovi SDP-a s primanjima od 10 do 12.5 tisuća kuna izdvajat će 1000 kuna mjesečno, a SDP-ovci koji imaju od 10 do 12.5 tisuća – 400 kuna. Član SDP-a ili onaj tko to želi postati s prosječnom zagrebačkom plaćom između 4000 i 7500 kuna uplaćivat će stranci 100 kuna na mjesec.

HDZ je prije dvije godine krenuo u akciju obračuna s neplatišima jer je naplata bila nesrazmjerna broju članova, i usprkos činjenici da su u HDZ-u su od plaćanja članarine oslobođeni nezaposleni, studenti i umirovljenici. Članarina u HDZ-u iznosi 10 kuna mjesečno dok HDZ-ovi državni i lokalni dužnosnici stranci uplaćuju pet posto mjesečne neto plaće.

Most do sada nije imao članarine, no s obzirom da su pred koji dan i službeno postali stranka, za pretpostaviti je da će se to promijeniti.

U HNS-u se visina članarina razlikuje ovisno o socijalnoj kategoriji ili u slučajevima da je više osoba iz jedne obitelji u članstvu stranke. Članarina za nezaposlene je 0 kuna, za studente 5 kuna mjesečno, za zaposlene članove 10 kuna, dok se visina članarine za saborske zastupnike penje i do 1000 kuna mjesečno.

Živi zid još uvijek prolazi transformaciju iz pokreta u stranku pa su tek od početka 2017. uveli članarinu od 40 kuna godišnje, piše Dnevnik.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.