Rivlin: Moralna je obveza Hrvatske da se suoči s prošlošću

Vijesti 25. srp 201813:43 > 13:46
N1 / Katarina Brečić

Ustaški režim bio je jedan od strašnih režima nacističkih kolaboracionista na ovom prostoru i aktivan partner u ubojstvima desetaka tisuća Židova, Srba, Roma i ostalih protivnika režima NDH, kazao je u srijedu izraelski predsjednik Reuven Rivlin tijekom posjete logoru Jasenovac.

Istaknuo je da je moralna obveza Hrvatske suočiti se s prošlošću jer je to temelj svakog pravednog društva i važan element prijateljstva između dvije zemlje.

Predsjednik Rivlin i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetili su memorijalni muzej u Jasenovcu i položili vijence kod spomenika Jasenovački cvijet.

“Ustaški režim, jedan od strašnih režima nacističkih kolaboracionista koji je ovdje nastao, bio je aktivan partner u ubojstvima, ali ima nekih koji radije potiskuju svoju prošlost i na to gledaju kao na ‘crnu rupu’ koja ne traži nikakvo proučavanje ili samopreispitivanje”, kazao je Rivlin i podsjetio da je u logoru Jasenovac okrutno ubijena ne samo većina Židova koji su živjeli u nekadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), već i više desetaka tisuća Srba, Roma i ostalih protivnika režima.

Također je istaknuo da je “sposobnost Hrvatske da se suoči s prošlošću, a ne da je ignorira, moralna obveza koja je temelj svakog pravednog društva”.

“To će također i dalje biti važan element u prijateljstvu Hrvatske i Izraela”, poručio je šef izraelske države.

Nužno suočavanje s prošlošću i obrazovanje mladih, poručio Rivlin

Svi imamo obvezu učiniti sve kako bi štovali sjećanje na sve koji su nestali, istaknuo je Rivlin. Također je kazao da se ne smije podupirati zakone ili pokušaje zatiranja ili utišavanja povijesnih istraživanja o zlodjelima nacista i njihovih kolaboracionista.

“Samo iskrenim i odvažnim suočavanjem s prošlošću i obrazovanjem mladih možemo s ovog strašnog mjesta poručiti – nikada više”, rekao je Rivlin.

Podsjetio je da je uoči Drugog svjetskog rata u NDH živjelo 40.000 Židova kojima je Hrvatska stotinama godina bila “topli dom”.

“Ali se tijekom Drugog svjetskog rata pretvorila u masovnu grobnicu za većinu hrvatskih Židova”, kazao je Rivlin i istaknuo da su ubijeni samo zato što su bili Židovi.

“Većina je ubijena između 1941. i 1942. Drevna i duboko ukorijenjena zajednica našeg naroda okrutno je zbrisana s lica zemlje. Nestao je cijeli židovski svijet”, kazao je Rivlin i dodao da su ostala “samo sjećanja i ruševine duge i bogate povijesti naših naroda koji su zajedno živjeli”.

Rivlin je u Jasenovcu izgovorio molitvu za mrtve Kadiš, a rabin Židovske općine Zagreb Lucian Moše Prevelić je izmolio El Male Rahamim (Bože pun milosti) za žrtve holokausta.

Govor predsjednice Kolinde Grabar Kitarović možete pročitati OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.