Antifašizam je nastao u cilju očuvanja demokratskih vrednota

Vijesti 29. pro 201512:04 > 16:16
Slavko Midzor/PIXSELL

Na Zagrebačkom velesajmu održana je završna svečanost obilježavanja 70. obljetnice oslobođenja Zagreba i pobjede nad silama nacifašizma te 40. obljetnice proglašenja grada Zagreba herojem.

U prostorima dvorane Globus održana je svečanost u povodu jubilarne 70.obljetnice oslobođenja Grada Zagreba i pobjede nad fašizmom, kao i 40. obljetnice proglašenja Zagreba gradom Herojem.

“Ove je godine navršeno punih 70 godina od povijesnog trenutka kada su partizanski borci i antifašisti oslobodili Zagreb, dani su to sjećanja na pobjedu nad fašizmom, ali i sjećanje na sve žrtve najvećeg terora 20. stoljeća”, rekao je pročelnik gradskog ureda za financije Slavko Kojić. Zaključio je kako na temeljima borbe za ljudska prava, protiv rasne mržnje i segregacije moramo nastaviti graditi slobodnu, demokratsku i neovisnu Hrvatsku.

Predsjednik Zajednice udruge antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke Županije i grada Zagreba Petar Raić istaknuo je kako s ponosom možemo reći da je na ovim prostorima među prvima bio organiziran otpor nacifašizmu, naglasivši kako novi naraštaji moraju znati kako je antifašizam nastao kao odgovor na kršenje mira i slobode, u cilju očuvanja demokratskih vrijednosti, preneseno je na službenim stranicama Grada Zagreba.

Podsjetimo, 8. svibnja ove godine, na samu godišnjicu ulaska oslobodilačkih trupa u Zagreb, organiziran je niz događanja vezanih za 70 godina oslobođenja glavnog grada Hrvatske od kvislinga. Na trnjanskom je nasipu organizirano najveće antifašističko okupljanje u zadnjih nekoliko desetljeća. Mreža antifašistkinja Zagreba obnovila je tradiciju paljenja Trnjanskog krijesa na Dan oslobođenja Zagreba, a na svečanosti paljenja krijesa okupilo se između dvije i tri tisuće, najvećim dijelom, mladih ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.