Analitičar: “Paunović nema puno šanse. SDP će i dalje stagnirati i umirati u ljepoti”

Vijesti 16. ruj 202421:31 1 komentar
kandidati za predsjednika SDP-a Siniša Hajdaš Dončić i Zoran Paunović
Neva Žganec/Marko Jurić/PIXSELL

Izbor predsjednika SDP-a odgođen je za sljedeću subotu. Pobjeda u prvom krugu održanom ove subote izmakla je aktualnom potpredsjedniku stranke Siniši Hajdašu Dončiću za manje od jedan i pol posto pa će sa Zoranom Paunovićem u drugi krug.

Na unutarstranačke izbore u SDP-u odazvalo se 8.588 članova od njih oko 22 tisuće, a Siniša Hajdaš Dončić dobio je 48.78 posto, odnosno oko 4.190 glasova. Zoran Paunović je dobio 20,65 posto, štop je oko 1.770 glasova.

Politički analitičar Jaroslav Pecnik prolazak u drugi krug Zorana Paunovića – široj javnosti, a vjerojatno i dijelu članova SDP-a dosad ne odveć poznatog gradonačelnika Makarske – smatra iznenađenjem.

“Dalmatinska struja bila je jaka”

“Njemu je isprva bilo onemogućeno da sudjeluje na izborima (nije imao dovoljno staža u stranci propisanog statutom, nap.a.), a onda je intervencijom Ranka Ostojića ipak dospio u situaciju da se izbori za svoje mjesto. Očigledno je dalmatinska struja u stranci bila dovoljno jaka da ga lansira u drugi krug”, kaže.

Pecnik ne vjeruje da Paunović na koncu može postati predsjednikom stranke, ali drži da njegov uspjeh na ovim izborima može biti dobar za SDP.

“Razlika u prvom krugu je prevelika u korist Hajdaša Dončića, preveliki su interesi struje oko njega kao i veza sa Zoranom Milanovićem da bi se nešto bitno mijenjalo u stranci. No, ovo je ipak dobar pokazatelj da se u SDP-u mogu očekivati neke mlađe snage”, ističe.

Pobijedila je apatija 60 posto članova

S druge strane, Pecnik kaže kako u Paunovićevom istupima nije čuo nešto novo.

“Pozorno sam slušao debatu SDP-ovih kandidata na N1, a i druge debate. Ono što sam čuo od Paunovića zvuči lijepo, ali sve su to opća mjesta. Njih trebaju razraditi stranačke politike, a ono što sam zaključio iz njegovih izjava jest da on smatra kako SDP ima dobre politike. Ja mislim da ih nema, da se fokusirao samo na korupciju, što jest problem, ali nije jedini. SDP bi trebao ići s konkretnijim politikama. Zašto ne govore o problemu siromaštva ili o katastrofalnom stanju željeznica”, zapitao se Pecnik.

Na pitanje je li pravi rezultat subotnjih izbora u SDP-u niska izlaznost i je li zapravo “pobijedila” apatija onih 60 posto članova koji nisu izašli birati novo vodstvo, Pecnik odgovara potvrdno, ali dodaje da je problematičan i podatak da SDP ima 22 tisuće članova.

“Ranko Ostojić se začudio kada je čuo tu brojku tvrdeći da je na prošlim unutarstranačkim izborima bilo 16 tisuća članova. Nemoguće je da u tih četiri-pet godina od izbora do izbora u kojima je stranka prolazila strašne turbulencije poput izbacivanja Davora Bernardića i ljudi oko njega dobila, a ne izgubila pet tisuća članova”, kaže.

Inače, zimus su nam u SDP-u rekli da imaju 24 tisuće članova.

“Bez šalabahter-demokracije ne ide”

Ne sumnja da je na izborima bilo i “šalabahter demokracije”.

“Toga uvijek ima. I oni koji se zaklinju da toga nema, služe se šalabahterima. To je, naprosto, logika političkog ponašanja. Drugačije ne možete osigurati rezultat koji očekujete i potporu onih kojima ste obećali određene funkcije”, ističe.

Novi čovjek na čelu SDP-a bio bi, kaže, veliki rizik, ali i velika šansa za stranku.

“Objektivno, Paunovićeve šanse vrlo su male pa ćemo i dalje imati stagnaciju SDP-a i jedno umiranje u ljepoti, što bi se reklo. Stranka će slijediti Milanovića koji je nakon predsjedničkih izbora više neće trebati”, dodaje.

“Neće mu pomoći potpora Mrsića i Kešera”

Pecnik smatra i da Paunoviću u drugom krugu neće puno pomoći podrška koju su mu dala dvojica gubitnika prvog kruga izbora, Mirando Mrsić i Mladen Kešer, pozivajući svoje glasače da sljedeće subote glasaju za njega. Treća gubitnica iz prvog kruga, Sanja Major, nije se na taj način očitovala.

“I Mrsić i Kešer dobili su po desetak posto glasova, ali nemaju veliki ugled ni utjecaj u stranci. Neki će možda poslušati njihovu preoporuku, ali većina nema razloga da to učini. Oni koji su glasali za njih kao osobe gube motiv da uopće glasaju u drugom krugu”, smatra Pecnik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare