Bosanac o potezu von der Leyen: To je toksično, slijepa ulica za EU

Vijesti 05. lip 202418:12 0 komentara

Kandidat za Europski parlament stranke Možemo! Gordan Bosanac gostovao je u Newsroomu kod Anke Bilić Keserović gdje je govorio o očekivanjima od europskih izbora.

Karlo Ressler je za N1 rekao kako su velike razlike između grupacije ID i ISR, ali Bosanac se ne slaže. “Jedina razlika između ID i ISR grupacije je tko je bliže Rusiji. ID malo više namiguje i surađuje s Putinom, dok ISR su ovi što ne mogu vidjeti Putina, ali druge politike, to je sve destruktivno i radikalno desno.”

Bosanac se osvrnuo na tvrdnju Ursule von der Leyen koja je spremna otvoriti prozor prema radikalnoj desnici. “Mi mislimo da je to toksična opcija za Europsku uniju i da će je odvesti u slijepu ulicu.”

“Ista ta ekipa je prije 10, 15 godina govorila Brexit – idemo u parlament da izvučemo naše zemlje iz Europske unije. To je bila ta agenda. Ali nakon Brexita lekcija naučena – ntiko više ne želi govoriti o izlascima. I sad žele kroz ovaj jezik suverenizma raditi na dezintegraciji Europske unije – potpuno pogršeno vrijeme kad imamo Rusiju, Ameriku, Kinu… vrlo globalne situacije koje se događaju. Meni se čini da Europa treba biti snažnija, a ne slabija”, dodaje Bosanac.

S druge strane, Ressler zelene optužuje da nisu dovoljno otvoreni za prijedloge za stvaranje snažnije Europe, ali Bosanac to demantira i tvrdi da upravo HDZ glasa protiv zelenih politika koje bi bile socijalno pravednije.

“To je klasična manipulacija desnice. Glasanje ih demantira. Velika nepravda koja se događa prema poljoprivrednicima je da im EU daje ogromne subvencije, ali od tog ogromnog novca 80 posto ide na velike igrače, a samo 20 posto na male i srednje poljoprivrednike. Kad su naši zeleni rekli ajmo to staviti barem u balans da bude 50-50 posto, tko je glasao protiv? Ressler i ekipa i desnica.”

Bosanac dodaje da svaki put kada su tražili socijalno pravedniji zeleni plan, desnica  i pučani su to stopirali. “Zbog vrlo jasnog intersa – jer rade u interesu velikih lobističkih grupa. Za Hrvatsku interes im je da lova ode u Fortenovu, a ne u mala i srednja poljoprivredna gospordarstva koja mi vidimo kao nositelje budućnosti prehrane u Hrvatskoj.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!